Reynders in Oekraïne: ‘Wij steunen de nieuwe regering’

Print
Reynders in Oekraïne: ‘Wij steunen de nieuwe regering’

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de Oekraïnse premier Arseni Jatsenjoek. Foto: BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft maandag in Kiev zijn steun uitgesproken voor de nieuwe Oekraïense regering. Reynders deed dat bij een bezoek aan de Oekraïnse premier Arseni Jatsenjoek, in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van Europa. De Belgische minister zei dat de strijdende partijen in het oosten van Oekraïne zo snel mogelijk tot een staakt-het-vuren moeten komen.

‘Oekraïne staat voor twee belangrijke uitdagingen: de veiligheid en de economie’, zei de Oekraïense regeringsleider Jatsenjoek. ‘Wij roepen Rusland op het akkoord van Minsk na te leven. Als de Russische autoriteiten verder gaan met hun agressieve politiek tegenover Oekraïne, zullen ze er de prijs voor moeten betalen, via sancties. Enkel het akkoord van Minsk kan als basis dienen om de escalatie van het conflict te voorkomen. Het is getekend en het moet nageleefd worden.’

‘Alles moet in het werk gesteld worden om voor een staakt-het-vuren te zorgen, dat een einde aan het conflict moet maken. De enige manier om daartoe te komen is het respecteren van het akkoord van Minsk. We hebben het ook over teoekomstige grondwethervormingen gehad. Als voorzitter van de Raad van Europa zullen we die graag steunen’, zei Reynders.

‘We zullen alle mogelijke ondersteuning geven, want we steunen de nieuwe regering’, besloot Reynders.