Unicef: ‘Verwoestend jaar voor miljoenen kinderen’

Print

Unicef noemt 2014 in een vroege terugblik ‘een verwoestend jaar voor miljoenen kinderen’. ‘Nooit in de recente geschiedenis werden zo veel kinderen onderworpen aan zulke onvoorstelbare wreedheden’, zegt Anthony Lake, algemeen directeur van Unicef.

Volgens de kinderrechtenorganisatie van de VN werden dit jaar 15 miljoen kinderen geraakt door gewelddadige conflicten in Centraal-Afrika, Irak, Zuid-Soedan, Palestina, Syrië en Oekraïne. Wereldwijd leven naar schatting 230 miljoen kinderen in landen en gebieden waar gewapende conflicten woeden.

Miljoenen kinderen werden ‘blootgesteld aan extreem geweld en onder dwang gerekruteerd en belaagd door strijdende groepen’, aldus Unicef. Aanvallen op onderwijs- en gezondheidsinstellingen en het gebruik van scholen voor militaire doeleinden zijn op veel plaatsen toegenomen.

Ebola-uitbraak

Dit jaar kregen kinderen bovendien te maken met ‘grote nieuwe bedreigingen voor de gezondheid en het welzijn van kinderen’. Unicef verwijst naar de ebola-uitbraak in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Duizenden kinderen werden door die epidemie wees en naar schatting vijf miljoen kinderen werden van school gehouden.

‘Het is ironisch en tegelijk ook triestig dat in het jaar dat we de 25e verjaardag vieren van het ‘Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ de rechten van nog miljoenen kinderen brutaal geschonden worden’, zegt Lake. ‘Geweld en trauma’s kwetsen niet alleen individuele kinderen, ze ondermijnen ook de kracht van hele gemeenschappen.’

De toestand is echter niet helemaal hopeloos. ‘Humanitaire organisaties werken ook samen om kinderen levensreddende hulp en andere onmisbare diensten, zoals onderwijs en psychologische steun, te bieden.’