Seks & Relaties

Huwelijk in het slop? Hou nog even vol

Print
Huwelijk in het slop? Hou nog even vol

Foto: Shutterstock

Huwelijksproblemen zouden het ergst zijn na tien jaar. Maar wie het daarna nog vijf jaar met elkaar volhoudt, zou wel opnieuw kunnen genieten van zijn partner en hun relatie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Brigham Young University in Amerika.

Tot voor kort werd beweerd dat het huwelijksgeluk van getrouwde stellen begint af te nemen na zeven jaar. Deze theorie kreeg de naam ‘the seven year itch’, meteen ook de titel van een film met Marilyn Monroe uit 1955. Een nieuwe Amerikaanse studie zou nu beweren dat de problemen niet na zeven, maar wel na tien jaar het grootst zouden zijn.

Aan de Brigham Young University verzamelden onderzoekers de data van 2604 vrouwen die geboren zijn tussen 1957 en 1964. Uit deze gegevens bleek dat het geluk en de communicatie tussen partners al vanaf het begin van het huwelijk afnemen en dat die er niet direct beter op worden. Maar na tien jaar zouden de problemen en strubbelingen pas echt een hoogtepunt bereiken. Dat zou volgens de onderzoekers verklaard kunnen worden doordat vrouwen dan pas echt laten blijken dat ze de zorg voor het huishouden en de kinderen niet langer alleen willen dragen.  

Uit de studie blijkt echter ook dat er na vijftien jaar huwelijk zo goed als geen conflicten meer zijn. Wie na tien jaar huwelijk dus toch nog met elkaar verder gaat, heeft alleen maar goede vooruitzichten.

‘De eerste jaren van een huwelijk nemen de conflicten toe. Er ontstaan kwesties die niet meteen opgelost worden en die pas na enkele jaren de emmer doen overlopen’, vertelt onderzoeksleider Dr Spencer James. Verder wijst de studie ook uit dat het geluksgevoel bij 66 procent van de huwelijken daalt vanaf de trouwdag, maar dat het voor een derde van de koppels weer beter wordt na 30 jaar huwelijk. 

 

Niet te missen