Landon Donovan neemt afscheid met landstitel dankzij Robbie Keane

Print
Landon Donovan neemt afscheid met landstitel dankzij Robbie Keane

Foto: AFP

LA Galaxy heeft zondag voor de vijfde keer de titel veroverd in de Amerikaanse Major League Soccer (MLS). In de finale haalden ze het in het StubHub Center in Carson met 2-1 na verlengingen van New England Revolution. Daarmee zorgde de club voor een prachtig afscheidscadeau voor Landon Donovan, die op 32-jarige leeftijd zijn laatste wedstrijd als profvoetballer speelde.

LA Galaxy had na 52 minuten de score geopend via Gyasi Zardes, maar zag Chris Tierney in de 79e minuut de gelijkmaker scoren. Uiteindelijk was het de Ierse international Robbie Keane, deze week verkozen tot beste speler in de Major League Soccer, die LA Galaxy in de 111e minuut de landstitel bezorgde, de derde in vier seizoenen.

‘We moeten New Engeland feliciteren, want eigenlijk waren zij vandaag sterker’, was de afscheidnemende Donovan eerlijk. ‘Dit kampioenschap is in volle ontwikkeling. Ik stop dan wel met voetballen, maar ik zal altijd betrokken blijven bij het gebeuren.’

Donovan veroverde zondag zijn zesde Amerikaanse titel: hij won er vier met Galaxy en twee met San Jose Earthquakes. Hij is met 144 doelpunten topschutter aller tijden in de MLS en met 57 stuks ook bij de Amerikaanse nationale ploeg, waarvan hij eerder al afscheid nam. De winger was ook jarenlang kapitein van de nationale elf, maar kreeg afgelopen seizoen een grote teleurstelling te verwerken toen bondscoach Jürgen Klinsmann hem niet bleek op te roepen voor het WK in Brazilië. Hij speelde met de VS mee op drie WK’s (2002, 2006 en 2010) en won driemaal de CONCACAF Gold Cup.

De 32-jarige flankspeler was een van de eerste Amerikanen die een rol van betekenis kon spelen in de Europese voetbalcompetities, via passages bij het Duitse Bayer Leverkusen (2004-2005), Bayern München (uitleenbeurt in 2009) en het Engelse Everton (uitleenbeurten in 2010 en 2012).