-

‘STVV is geëvolueerd tot een blok graniet. Zo word je kampioen’

Print
‘STVV is geëvolueerd tot een blok graniet. Zo word je kampioen’

Foto: luc daelemans

Een week geleden was collega Kristof Liberloo lyrisch over STVV. Wij willen daar vandaag nop een schepje bovenop doen. De 27 op 27 is na speeldag 19 een 30 op 30 geworden. Een nieuwe mijlpaal op weg naar eerste klasse. Nee, oogstrelend was het andermaal niet wat de Kanaries tegen Bergen opdisten. Maar de vijfde 1-0 in zes wedstrijden zegt wel iets over de volwassenheid waarmee wordt omgesprongen met de huidige, comfortabele situatie. STVV is geëvolueerd tot een blok graniet, waar de tegenstander zich de tanden op stuk bijt. Zo word je kampioen.

Toch zou het ongepast zijn om hier zomaar voorbij te gaan aan de prestaties van buur Lommel. Wat Stijn Vreven doet aan de Gestelsedijk, is op z’n minst even indrukwekkend. Hij moet het doen met semi-profs, hij heeft amper wisselmogelijkheden maar hij staat met zijn ploegje intussen wel op plaats twee. Boven profclubs als OH Leuven en Eupen. Wie na een loodzware midweekmatch tegen AA Gent in Eisden kan terugklauwen na een vroege achterstand, verdient het grootste respect.

Vreven is een veeleisende en gedreven coach. Een coach ook die aanvallend voetbal predikt. Een jonge Peter Maes, zeg maar. Door hun beider geestdrift zijn ze vaak een gesel voor de wedstrijdleiding. Maar je kan alleen maar bewondering hebben voor het parcours dat ze hebben afgelegd. Hun startgeld streken ze op in Neerpelt en Meerhout. Maes flirtte intussen al met Anderlecht en Genk. Het wordt hoog tijd dat de tien jaar jongere Vreven in zijn voetsporen treedt en oversteekt naar de Jupiler League. Met Lommel, waarom niet? Misschien moeten ze in de Kempen hun bescheidenheid eens laten varen en in de winterstop een klein financieel risico nemen. In tweede klasse heeft een club geen toekomst.

Over naar eerste nationale, waar het gisteren uiteraard uitkijken was naar de prestatie van Standard op Charleroi. De Rouches pakten de volle pot, hun eerste zege in vijf wedstrijden. Maar we mogen hopen dat voorzitter Duchâtelet daar geen verstrekkende conclusies aan vastknoopt. Het strafregime dat de spelers sinds vorige week moeten ondergaan, had één positief resultaat: alle roodhemden - voor rebel Tony Watt was er in de kern geen plaats - gingen tot het gaatje. Maar goed voetbal viel er op Mambourg niet te noteren. Het belachelijke shirtincident, het derde al dit seizoen op de Belgische velden, kreeg meer aandacht dan het vertoonde spel.

Bovenaan de klassering deed Club Brugge een uitstekende zaak. Het loopt weg van Anderlecht. Bij beide titelpretendenten ontbraken door blessures een reeks basisspelers. Maar Club kan dat beter opvangen dan de Brusselse rivaal, zoveel is duidelijk. Als het stroef loopt, maakt Vazquez wel het verschil. De laatste nederlaag dateert van 23 augustus. Hasi stond vrijdag aan de klaagmuur, hij eist versterking in januari. Wilde hij zijn spelers wakker schudden? In dat geval heeft hij zijn doel gemist. Een onkennelijk zwak paars-wit kreeg in Moeskroen een pak rammel.