Discussie over bieb tussen heiligen

Print
Discussie over bieb tussen heiligen

Foto: Roger Dreesen

Bocholt -

De verhuizing van de uitleendienst van de bibliotheek naar een zijbeuk van de kerk van Kaulille kan niet volgens het cultuurdecreet. Dat stelt de adviescommisie bibliotheek. Het probleem: drie heiligenbeelden en drie kruiswegstaties zullen tussen de boeken staan. “Een bieb moet vrij zijn van levensbeschouwelijke invloeden”, aldus de commissie. “Die regels gelden niet voor een uitleendienst”, benadrukt schepen Plessers.

De gemeente heeft - in overleg met de kerkfabriek - beslist om een uitleenpost van de bibliotheek onder te brengen in een zijbeuk van de Sint-Monulphus en Gondulfuskerk in Kaulille. De bibliotheek in Kaulille, nu gevestigd in De Kroon, werd zes jaar geleden grondig gerenoveerd.

De verhuizing kadert in de bouw van een nieuwe woon- en zorgzone in het centrum van Kaulille. De gemeente zocht daarop een andere locatie voor de parochiezaal: die komt nu in de bieb en de uitleendienst van bibliotheek verhuist dan naar de kerk. “De kerkraad laat toe dat er een lokaaltje met glaswanden gecreëerd wordt in de zijbeuk van de kerk. De drie heiligenbeelden en kruiswegstaties blijven wel behouden in dit gedeelte van de kerk. Volgens het cultuurdecreet kan dit niet”, klinkt het vanuit de adviescommissie bibliotheek.

Lees meer in de maandagkrant van Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio