Belastingaanslag in 2015 via eBox

Print
Belastingaanslag in 2015 via eBox

Foto: HN

De Belg zal zijn belastingaanslag in 2015 via zijn eBox ontvangen. Het gebruik van die beveiligde elektronische brievenbus van de overheid komt eindelijk tot wasdom.

Voor ieder van de 11 miljoen Belgen staat al 2 jaar een eBox klaar, een beveiligde 10 MB grote email-postbus voor overheidsdocumenten. Slechts een klein deel van die Belgen gebruikt de eBox al, eenvoudig omdat de overheden zelf de eBox nauwelijks gebruiken. De RVA doet dat voor zijn klanten met loopbaanonderbreking en tijdskrediet, de RSZ voor zijn Student@work, voor jobstudenten.

2015 wordt evenwel het jaar van de doorbraak, zo verneemt De Standaard. Zo zal de fiscus zijn 6 miljoen aanslagbrieven naar de eBoxen sturen. En ook Sigedis – de in de schaduw opererende socialezekerheidsinstelling die uw loopbaangegevens beheert – schakelt vanaf 2015 over.

Vanaf vanochtend is de eBox ook raadpleegbaar via Doccle. Dat is een platform waarmee burgers-gebruikers digitale documenten – facturen, verzekeringsdocumenten, bankpapieren, ziekenfondsdossiers... – niet enkel kunnen ontvangen, maar ze ook behandelen, betalen en archiveren.