Nederlanders massaal naar Limburg voor kankerbehandeling

Print
Nederlanders massaal naar Limburg voor kankerbehandeling

Nederlander Dave vond nieuwe hoop in Genk. Foto: Tom Palmaers

De Limburgse ziekenhuizen krijgen steeds meer Nederlandse kankerpatiënten over de vloer die in eigen land uitbehandeld zijn en hier nieuwe hoop zoeken. “Het ZOL in Genk en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt behandelen jaarlijks zo’n zeshonderd patiënten die in eigen land niet meer geholpen kunnen worden”, zegt oncoloog Jaak Janssens.

“Vijf procent van de patiënten die in het ZOL in Genk behandeld worden, komt uit Nederland. Dat zijn ongeveer driehonderd patiënten per jaar. In Hasselt is dat cijfer vergelijkbaar”, zegt professor Jaak Janssens. “In Nederland bepaalt het systeem van terugbetaling of iemand een chemokuur krijgt of niet. Daardoor vallen bepaalde patiënten uit de boot. Daarnaast zijn er ook gevallen waarbij de kanker zo zeldzaam is dat men de patiënt niet meer verder kan helpen. In België doen we wel de inspanning om op zoek te gaan naar een gepaste behandeling.”

Toch is er voor veel Nederlandse patiënten ook een nadeel, aldus Janssens. “De meeste Nederlandse verzekeringen hebben een contract met één bepaald ziekenhuis in België. Als de patiënt in een ander ziekenhuis behandeld wordt, trekken ze zich terug.”

De in Nederland opgegeven kankerpatiënt Dave (42) maakt in Genk kans op genezing. Zijn reactie leest u maandag in Het Belang van Limburg.