Zwangerschap olifant Phyo Phyo gaat over tijd

Print

Phyo Phyo Foto: Planckendael

Mechelen - De bevalling van olifant Phyo Phyo loopt toch niet helemaal zoals verhoopt. Afgelopen weekend zag het er naar uit dat de moeder van Kai-Mook op het punt stond om te bevallen, maar de verzorgers van Planckendael denken nu dat het om voorweeën ging. Phyo Phyo gaat zo over tijd met haar draagtijd, maar in het Mechelse dierenpark maken ze zich geen zorgen. 'De bevalling kan nu voor binnen enkele uren zijn, maar het kan ook nog twee dagen duren', zegt woordvoerster Ilse Segers van Planckendael

De olifanten van Planckendael houden de dierenliefhebbers, maar vooral de verzorgers nog steeds in spanning. Die laatsten gingen er vanuit dat Phyo Phyo afgelopen weekend zou bevallen, maar dat gebeurde vooralsnog niet. Op haar website en Facebookpagina meldt Planckendael nu dat het wachten zelfs nog wat langer kan duren.

Pauzemodus

'Na overleg met zowel curator Sander als dierenarts Francis is één ding duidelijk. Dit is geen vals alarm', zo verzekert de communicatiedienst van Planckendael. Olifantenvrouwtjes hebben een cyclus van drie maanden, de bevruchting gebeurde dus gewoon vroeger dan we dachten. Het is zeker geen prematuurtje. Phyo Phyo is bezig met haar bevalling. We denken dat ze voorweeën heeft gehad, maar de bevalling zelf zet niet door. Ze is nu duidelijk in pauzemodus. Phyo Phyo gaat hiermee over tijd, geen enkele van haar vorige draagtijden waren zo lang. Maar ja, geen zorgen, 1% over tijd op een draagtijd van 645 dagen betekent onmiddellijk een weekje verder. De nachtbewaking blijft gewoon doorgaan want de baby komt eraan. Alleen is de vraag wanneer?'

Zondagochtend gingen de verzorgers in dierenpark Planckendael er nog vanuit dat vrouwtjesolifant Phyo Phyo diezelfde nog zou bevallen van een olifantenkalfje. Kai-Mook, die in 2009 in de Zoo van Antwerpen werd geboren, moet dus nog even wachten vooraleer ze zich grote zus kan noemen.

Kudde houdt overleg

De dierenverzorgers houden al dagen de wacht. Zondagavond laat merkten die verzorgers nog iets opvallend op in het olifantenverblijf. De olifanten troepten allemaal dicht bijeen samen. Hield de kudde overleg, zo vroegen ze zich af in Planckendael.

 

Drachtige koe Phyo Phyo heeft enkele onrustige nachten met weeën achter de rug, waardoor ze moe wordt en naar een comfortabele houding zoekt. Ook worden haar mestballen steeds kleiner, wat duidt op een nakende bevalling. De verzorgers houden intussen al vijf dagen de wacht.

 

Zondagavond stelden ze vast dat Phyo Phyo haar poten kruist, wat er op wijst dat ze weeën opvangt.

 

Eerder op de dag gingen de verzorgers er nog vanuit dat de bevalling voor elk moment kon zijn.

 

Dochter Kai-Mook ondersteunt haar mama in het olifantenverblijf en ging zelfs nog een keertje drinken. 

 

Voor de olifantenverzorgers was het niet eenvoudig om de datum van de bevalling te bepalen. Ze gingen er altijd vanuit dat Phyo Phyo pas over een zevental maanden zou bevallen. Na de eerste paringspoging met mannetje Chang gaven haar bloedwaarden immers geen zwangerschap aan.

Maar het gedrag van Phyo Phyo van de laatste dagen is duidelijk: de olifantenbaby zit er dan toch nu al aan te komen. De verzorgers brachten daarom beurtelings de nacht door in het olifantenverblijf van de dierentuin. ‘We laten niets aan het toeval over. De permanentie is opgestart om alles goed in’t oog te houden. We staan allemaal paraat’, klinkt het.