Van ebola genezen arts wil al terug

Print
Van ebola genezen arts wil al terug

Felix Baez. Foto: EPA

Guinee, Liberia en Sierra Leone krijgen financiële hulp van de Europese Unie om de ebola-epidemie te bestrijden. Dat werd bekendgemaakt bij een bezoek van Europese Commissaris voor Ontwikkelingshulp Neven Mimica aan Guinee. Ondertussen wil een arts die genezen is van ebola terug naar het gebied om te helpen.

De Europese Unie maakt in totaal 62 miljoen euro vrij om het ebola-virus aan te pakken in Guinee, Liberia en Sierra Leone, de drie West-Afrikaanse landen waar de epidemie het ergst huishoudt. Daarmee heeft de EU in totaal al meer dan een miljard euro besteed aan financiële hulp in de strijd tegen ebola.

In de drie landen samen vielen ondertussen al zeker 6.200 ebola-doden. Volgens Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er echter veel niet-geregistreerde doden en ligt het echte dodental dus nog veel hoger.

Europese Commissaris voor Ontwikkelingshulp Neven Mimica beloofde de Guinese regering bij haar bezoek ook nog eens 244 miljoen euro extra tegen 2020 om ontwikkelingsprojecten op te zetten in het land. De EU en haar lidstaten hebben tot nu al meer dan een miljard euro voor de bestrijding van ebola toegezegd.

Cubaanse arts: ‘Wil werk afmaken’

In Sierra Leone zijn ondertussen twee met ebola besmette artsen gestorven. Daarmee zijn al negen Sierra Leonese artsen omgekomen door het virus.

Felix Baez, een Cubaanse dokter die een ebola-besmetting opliep in het land en naar het Zwitserse Genève werd overgebracht voor een experimentele behandeling, is ondertussen genezen verklaard. Bij zijn terugkeer in Havana verbaasde de arts door te stellen dat hij terug wil keren naar het gebied.

‘Ik zal teruggaan (naar Sierra Leone, red.) om af te maken waar ik aan begonnen ben’, verklaarde Baez bij het weerzien met zijn familie. Naast Baez nemen nog meer dan 250 Cubaanse hulpverleners deel aan de strijd tegen ebola in West-Afrika. Het communistische land staat bekend voor haar goed opgeleid gezondheidspersoneel.