'Hulde voor haar inzet op sociaal en cultureel gebied'

Print
'Hulde voor haar inzet op sociaal en cultureel gebied'

Foto: Photo News

"De eerste minister wenst, namens de federale regering, hunne majesteiten koning Filip en koningin Mathilde, alsook de hele koninklijke familie, zijn oprechte medeleven te betuigen naar aanleiding van het overlijden van koningin Fabiola deze vrijdagavond", zo laat het kabinet van eerste minister Charles Michel weten in een persmededeling.

"De eerste minister brengt hulde aan koningin Fabiola voor haar inzet voor ons land op sociaal en cultureel gebied, onder meer via de Koningin Elisabethwedstrijd", luidt het nog. "Vanavond verliest België een grote koningin die ons land wereldwijde uitstraling heeft gegeven. We zullen ons haar herinneren als een grote dame die een plaats krijgt in de geschiedenis van ons land."

Kris Peeters: 'Heeft land decennialang met grote waardigheid vertegenwoordigd'

"Koningin Fabiola heeft ons land decennialang met grote waardigheid vertegenwoordigd, krachtige persoonlijkheid. Mijn diepste medeleven." Zo heeft federaal minister van Werk en voormalig Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vrijdagavond via de microblogsite Twitter gereageerd op het overlijden van koningin Fabiola.

Geert Bourgeois: 'Met leedwezen kennis genomen'

"Met leedwezen heb ik kennis genomen van het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola. Namens de Vlaamse regering wil ik mijn medeleven betuigen. Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar haar familie en nabestaanden." Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois vrijdagavond.

Di Rupo: 'Zullen haar blijven herinneren om haar présence en beschikbaarheid'

PS-voorzitter en voormalig premier Elio Di Rupo heeft "met droefheid" kennis genomen van het overlijden van koningin Fabiola. In een mededeling maakt hij zijn medeleven over aan de volledige koninklijke familie.

"Koningin Fabiola heeft koning Boudewijn bijgestaan gedurende zijn volledige koningschap, ten dienste van België", schrijft Di Rupo. "We zullen haar blijven herinneren omwille van haar présence en beschikbaarheid, in het bijzonder tegenover de zwaksten in onze samenleving."

Oliver Paasch: 'Hulde voor haar inzet voor de Duitstalige Gemeenschap'

De minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, Oliver Paasch, zegt "met droefheid" kennis te hebben genomen van het overlijden van koningin Fabiola. Namens zijn regering en de hele Duitstalige gemeenschap, biedt Paassch het medeleven aan de familie van de koningin aan.

"De koningin en koning Boudewijn stonden altijd heel dicht bij de Duitstalige gemeenschap en haar burgers. De koningin, die perfect Duits sprak, toonde ook altijd veel inzet voor de Duitstaligen in dit land", zegt Oliver Paasch.

Herman De Croo: 'Een echte steun voor koning Boudewijn'

“Een echte steun voor koning Boudewijn”, zo herinnert minister van Staat Herman De Croo zich koningin Fabiola. De Croo zei dat vrijdagavond in een reactie op de VRT. De politicus voegde eraan toe dat hij niet verrast is over het nieuws van het overlijden van de koningin. Fabiola was al enige tijd ernstig ziek.

Ze is 33 jaar onze koningin geweest, ze heeft zich aangepast aan ons land en ze hield ervan, zei De Croo. “Ze was een echte steun en toeverlaat voor Boudewijn, ze waren zeer aan elkaar gehecht”, aldus nog de Croo, die de vorstin omschreef als “erg spraakzaam in haar kleurrijke Nederlands, een respectueuze, maar aangename gesprekspartner. Een zeer, vrome en grappige vrouw, die veel proactiever was dan men zich kan inbeelden.”