Limburgs klooster bezorgde Koningin Fabiola heel wat kopzorgen

Print

Koning Boudewijn en koningin Fabiola in hun villa in Opgrimbie. Foto: PN

Maasmechelen - Koningin Fabiola reisde als koningin heel wat rond, maar uitblazen deed ze niet alleen in haar moederland Spanje. Samen met koning Boudewijn had ze een buitenverblijf in Opgrimbie: Villa Fridhem. In zijn testament schonk de koning een deel van het koninklijk domein aan de zusters van Bethlehem van het nabijgelegen klooster, maar een bouwvergunning daarvoor bleef uit. Het bezorgde koningin Fabiola jarenlang kopzorgen.

Tot aan zijn dood, midden 1993, verbleven koning Boudewijn en koningin Fabiola haast wekelijks in de landelijke villa in een oud-Kempense bouwtrant in Opgrimbie, midden in de bossen van het Nationaal Park Hoge Kempen. Zijn weduwe Fabiola kwam er de jongste jaren nauwelijks nog omdat ze daarvoor te zwak was. Wel staat Fridhem nog steeds ter beschikking van andere leden van de koninklijke familie, onder wie koning Filip en koningin Mathilde.

Naast de Bokrijkachtige villa ligt een woning van de bewaker en een functioneel gebouw, inclusief verblijven voor het dienstpersoneel, een kapel en een garage. Op hetzelfde koninklijke domein is een zwemplas gegraven, met daaromheen illegale kleedruimtes.

Onder meer die illegale kleedruimtes en de renovaties van de villa, maar ook het klooster van de congregatiezuster brachten koningin Fabiola de voorbije jaren geregeld in het oog van de storm. Na een klacht van twee inwoners van Opgrimbie, had de Raad van State in 1999 en in 2009 de bouwvergunning van de vzw Monialen van Betlehem afgekeurd. Hun klooster lag namelijk in natuurgebied. Een definitieve oplossing is er nog niet gekomen, maar in de tussentijd bleef de koningin de zusters (financieel) steunen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio