Spaanse leverancier leverde besmet everzwijnvlees aan nog vijf andere Belgische bedrijven

Print
Spaanse leverancier leverde besmet everzwijnvlees aan nog vijf andere Belgische bedrijven

Foto: HBvL

Naast de gekende groothandel, heeft dezelfde Spaanse leverancier aan nog vijf andere Belgische bedrijven everzwijnvlees geleverd. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft de nodige acties ondernomen om ook hier zo snel mogelijk de tracering af te werken en de nodige stalen voor analyse te nemen, meldt het FAVV vrijdag. Momenteel liggen zo’n elf mensen, onder wie zeker negen Limburgers, die van het besmette vlees aten in het ziekenhuis.

De tracering die eerst werd opgestart na het opduiken van het probleem, leidde naar een groothandel die everzwijnvlees uit Spanje had ingevoerd en het had geleverd aan verschillende restaurants. De groothandel is direct overgegaan tot het uit de handel nemen en een terugroeping van het everzwijnvlees bij zijn klanten (de restaurants).

Via het Europese snelle waarschuwingssysteem (RASFF) werd Spanje op de hoogte gebracht. Spanje heeft op zijn beurt België ingelicht dat er door dezelfde Spaanse leverancier aan nog vijf andere Belgische bedrijven everzwijnvlees geleverd werd. “De nodige acties zijn al ondernomen om ook hier zo snel mogelijk de tracering af te werken en de nodige monsters voor analyse te nemen”, luidt het.

In functie van de bijkomende informatie die het FAVV bekomt, zal worden geëvalueerd of er nieuwe acties moeten ondernomen worden, aldus het Voedselagentschap dat nauw samenwerkt met het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De analyseresultaten van de genomen monsters door het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, worden binnenkort verwacht, aldus het FAVV dat herinnert aan de controles op het voorkomen van deze parasiet.

“In het geval van everzwijnen moet in België elk everzwijn of het nu verkocht wordt aan een particulier of aan een wildverwerkingsbedrijf gecontroleerd worden op Trichinen. Het is van 2012 geleden dat er nog larven in everzwijnen werden teruggevonden. Elk aangetast karkas wordt direct vernietigd. Deze testen worden ook sterk aangeraden voor dieren die dienen voor eigen consumptie van de jagers.”

De parasiet Trichinella spiralis of rondworm kan voorkomen in rauw varkensvlees, rauw paardenvlees of rauw vlees van everzwijnen. De laatste infectie van een persoon met Trichinen in België dateert van 1978. Die besmetting kwam voor bij een gezin dat zelf everzwijnen kweekte.