Artsen riskeren twee jaar cel voor valse attesten voor asielzoekers

Print
Artsen riskeren twee jaar cel voor valse attesten voor asielzoekers

Foto: Archief

Hasselt -

Een klinisch psycholoog en een neuropsychiater stonden vrijdag voor de Hasseltse correctionele rechtbank terecht voor het uitschrijven van valse medische attesten voor asielzoekers, die op die manier hun asielprocedure konden rekken. Volgens het Openbaar Ministerie rekenden de artsen per attest 100 euro in het zwart aan en schreven ze ook attesten uit voor mensen die ze fysiek niet gezien hadden. De procureur vorderde voor elk van de twee geneesheren twee jaar cel en een boete van 1.500 euro.

De verdediging ging vrijdag resoluut voor de vrijspraak. “De patiënten hebben wel degelijk een gesprek gehad met mijn cliënt, die soms een tweede opinie vroeg aan de andere beklaagde. Op grond waarvan wordt hier beweerd dat de attesten vals zijn? Het Openbaar Ministerie en de burgerlijke partijen spreken hier vanuit een soort buikgevoel. Van de acht patiënten die ondervraagd zijn, zeiden er zes dat ze niets moesten betalen”, pleitte de advocaat van de neuropsychiater. Op de attesten werd vooral vermeld dat de asielzoekers met posttraumatische stress kampten.

De neuropsychiater zei dat hij nooit voor iemand zomaar een attest zou uitschrijven. Hij vertelde dat sommige asielzoekers wel degelijk met een posttraumatisch stresssyndroom kampten door de ellende die ze in hun thuisland hadden meegemaakt.

De Belgische staat stelde zich burgerlijke partij. Volgens de raadsman van de overheid hebben beklaagden met hun praktijken de staat trachten te misleiden. De Belgische staat vorderde vrijdag ruim 24.000 euro schadevergoeding.

Het onderzoek kwam op gang door een politieman die in de wachtkamer meende te horen dat allochtonen 100 euro betaalden voor zo’n attest. Er zou hen ook zware medicatie zijn voorgeschreven, maar de patiënten kregen te horen dat ze die niet moesten innemen.

Vonnis op 9 januari.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio