Delfine Persoon klopt Swings en Nys in strijd om Vlaamse Reus: 'Mooie erkenning voor de bokssport'

Print
Delfine Persoon klopt Swings en Nys in strijd om Vlaamse Reus: 'Mooie erkenning voor de bokssport'

Delfine Persoon Foto: VDB

Delfine Persoon mocht vrijdagavond in Deinze met de Vlaamse Reus haar eerste belangrijke onderscheiding in ontvangst nemen, na een bijzonder geslaagd jaar waarin ze met succes haar WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten verdedigde. 'Dit is een mooie erkenning voor de bokssport', vertelde Persoon vrijdag tijdens de uitreiking. Met 621 punten haalde de 29-jarige Persoon het van schaatser Bart Swings (423) en Sven Nys (403), de Belgische kampioen veldrijden. Swings verdedigde in februari op de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji de Belgische kleuren en zette er als beste resultaat een vierde plaats op de 5.000 meter neer.
Wielrenner Greg Van Avermaet eindigde met 287 punten op de vierde plaats. Vorige maand kreeg Van Avermaet voor de eerste keer in zijn carrière de Kristallen Fiets als bekroning voor een knap seizoen. Volleycoach Gert Vande Broek werd vijfde met 214 punten, zwemmer Pieter Timmers sloot met 149 punten de top zes af. 234 Vlaamse sportjournalisten en -medewerkers brachten hun stem uit.
Delfine Persoon is de regerende WBC-, WIBF-, WIBA- en IBF-wereldkampioene. In Zwevezele verdedigde Persoon vorige maand met succes haar WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten. De nummer een van de wereld versloeg de 35-jarige Australische Diana Prazak in de negende ronde met technisch knock-out. Het was meteen de 31e overwinning van de West-Vlaamse, slechts één keer verloor onze landgenote.

Delfine Persoon: 'Mooie erkenning voor de bokssport'

'Dit is mooi meegenomen en het bewijs dat je ook in een minder bekende sport heel wat kan bereiken. Ik had het zeker niet verwacht, met ronkende namen zoals Sven Nys en Bart Swings bij de genomineerden', aldus Persoon, die ook nog kans maakt om tot 'Sportvrouw van het Jaar' uitgeroepen te worden. De laureaten worden op zondag 14 december tijdens het Sportgala bekendgemaakt. 'Ik heb geen idee of ik die prijs kan winnen, het is voor mij al een eer om bij de laatste drie te zijn. Nafi Thiam en Evi Van Acker maken evenveel kans om te winnen.'

De 29-jarige Persoon is de nummer een op de wereldranking en de regerende WBC-, WIBF-, WIBA- en IBF-wereldkampioene. In 32 kampen verloor ze maar één keer, beter doen is bijna onmogelijk geworden. Bovendien moet ze haar sport combineren met haar job bij de spoorwegpolitie. 'Sowieso staat er volgend jaar nog een titelverdediging op het programma, momenteel zijn er echter nog geen uitdaagsters. Ook op financieel vlak is zo'n titelkamp een zware dobber. Bij de politie blijft mijn statuut hetzelfde, wel krijg ik volgend jaar een twaalftal vakantiedagen extra die ik kan gebruiken om te trainen. Misschien probeer ik het in 2015 wel in een hogere of lagere gewichtsklasse, maar ook dat is nog niet definitief beslist.'

Op de erelijst van de Vlaamse Reus volgt Persoon triatleet Frederik Van Lierde op. Voor de winnares was er een uniek beeldhouwwerk van Willem Vermandere.

Uitslag:
1. Delfine Persoon 621 punten
2. Bart Swings 423
3. Sven Nys 403
4. Greg Van Avermaet 287
5. Gert Vande broek 214
6. Pieter Timmers 149

Erelijst:
1992 - Sabine Appelmans (tennis)
1993 - Gella Vandecaveye (judo)
1994 - Frederik Deburghgraeve (zwemmen)
1995 - Johan Museeuw (wielrennen)
1996 - Luc Van Lierde (triatlon)
1997 - Luc Van Lierde (triatlon)
1998 - Frederik Deburghgraeve (zwemmen)
1999 - Luc Van Lierde (triatlon)
2000 - Kim Clijsters (tennis)
2001 - Kim Clijsters (tennis)
2002 - Kim Gevaert (atletiek)
2003 - Marc Herremans (triatlon)
2004 - Kim Gevaert (atletiek)
2005 - Tom Boonen (wielrennen)
2006 - Tia Hellebaut (atletiek)
2007 - Kim Gevaert (atletiek)
2008 - Tia Hellebaut (atletiek)
2009 - Niels Albert (veldrijden)
2010 - Kim Clijsters (tennis)
2011 - Thomas Van der Plaetsen (atletiek)
2012 - Evi Van Acker (zeilen)
2013 - Frederik Van Lierde (triatlon)
2014 - Delfine Persoon (boksen)