Regering moet komende twee jaar 5 miljard extra besparen

Print
Regering moet komende twee jaar 5 miljard extra besparen

Foto: Belga

De regering Michel zal in 2015 en 2016 voor 5 miljard extra moeten snijden. Reden is de tegenvallende economische groei. De Nationale Bank (NBB) heeft dan ook haar groeivooruitzichten fors moeten bijspijkeren.

In 2014 zal het Bruto Binnenlands Product (bbp) met 1 procent aangroeien in plaats van de in juni verwachte 1,3 procent. Voor 2015 verwacht de Nationale Bank een groei van 0,9 procent, beduidend minder dan de vooropgestelde groei van 1,5 procent. Voor 2016 wordt een groei verwacht 1,4 procent, eveneens minder dan de eerder geanticipeerde groei van 1,7 procent.

Dat betekent dat de nominale begrotingsdoelstellingen bijgeschaafd zullen moeten worden als we aan de normen van de Europese Unie willen voldoen. In 2015 zou de regering 1,5 miljard euro extra moeten besparen bovenop wat eerder aangekondigd was. In 2016 zou er zelfs tot 3,5 miljard euro extra bespaard moeten worden.

Het is wel onzeker of de regering effectief 5 miljard extra zullen gaan besparen. De grote verwachting is dat de begrotingsdoelstellingen nu bijgesteld zullen worden nu de economie op een versnelling lager draait.