Fit & Gezond

Pieker jij te veel? Ga op tijd slapen

Print
Pieker jij te veel? Ga op tijd slapen

Foto: Shutterstock

Wie laat gaat slapen en weinig uren slaap heeft, kampt sneller met negatieve gedachten en heeft dus een grotere kans op depressie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Binghamton University in Amerika.

De onderzoekers vroegen aan 100 jonge volwassenen aan de Binghamton University om een vragenlijst in te vullen, gevolgd door twee testjes op de computer. Aan de hand van deze gegevens konden ze meten hoeveel studenten zich zorgen maken en wie obsessief met iets in zijn gedachten zit. Ze werden ook gevraagd of ze een ochtend- of avondtype waren.

Uit de resultaten bleek dat de studenten die minder uren slaap hadden (en zij die later naar bed gaan) vaker negatieve gedachten hebben dan de jongeren met een gezond slaappatroon. Bovendien bleken deze gedachten geregeld terug te keren. Dit was ook zo voor de studenten die zichzelf omschreven als ‘avondtype’.

Deze resultaten suggereren dat een gebrek aan slaap effectief kan leiden tot de ontwikkeling van angstgevoelens en depressie. ‘Te weinig slaap maakt mensen gevoelig voor pessimistische gedachten en voor mijmeringen over het verleden en de toekomst. Hoe langer het slaapgebrek duurt, hoe meer die gedachten zich gaan herhalen in hun hoofd en hoe minder ze gecontroleerd kunnen worden’, zegt hoofdonderzoeker Jacob Nota.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat zeven tot acht uur slaap een mooie richtlijn is. Wie minder uren slaapt, zou een grotere kans hebben op obesitas, kanker, hartziekte, diabetes en dus ook depressie. ‘Ervoor zorgen dat je op het juiste moment van de dag de aanbevolen hoeveelheid slaap hebt, is een goedkope en gemakkelijke manier om vervelende gedachten tegen te gaan’, besluit Nota. De studie verscheen in de wetenschappelijke krant ‘Cognitive Therapy and Research’.

 

Niet te missen