Besmet everzwijnvlees is mogelijk terechtgekomen in 95 Vlaamse restaurants

Print
Besmet everzwijnvlees is mogelijk terechtgekomen in 95 Vlaamse restaurants

Foto: Raymond Lemmens

De groothandel die het everzwijnvlees leverde dat een elftal mensen in Limburg en Antwerpen heeft ziek gemaakt, heeft in die periode aan 95 restaurants in heel Vlaanderen everzwijnvlees geleverd. De leverancier heeft de lijst van de klanten overgemaakt aan het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat nu zal nakijken welke partijen met een bacterie waren besmet.

Volgens de eerste vaststellingen is het besmette vlees uit Spanje afkomstig en zijn er daar fouten gebeurd bij de lokale keuringsinstanties. De Belgische importeur heeft namelijk attesten die verklaren dat de filets van everzwijn veilig zijn. Ook de restaurateurs valt niets te verwijten, aangezien de besmetting niet met het blote oog waarneembaar is.

Volgens dr. Dirk Wildemeersch, afdelingshoofd van de dienst preventie bij het Agentschap Zorg en Gezondheid, heeft de groothandel hen een lijst bezorgd waar 95 namen opstaan van restaurants die eind oktober-begin november vlees van Spaanse everzwijnen hebben besteld. “We onderzoeken nu hoe groot de omvang van de besmetting was in al deze restaurants. Het kan immers goed zijn dat slechts een beperkte hoeveelheid schadelijk was.”

Allicht gaat het inderdaad om een beperkte hoeveelheid. “We hebben toen zelf van het vlees gegeten en hebben daar helemaal geen last van gehad”, aldus een restaurant waar ook enkele klanten ziek geworden zijn. “We krijgen nu enorm veel telefoontjes van ongeruste klanten, maar experts drukken ons op het hart dat slechts een minimaal aantal consumenten hiervan de ziektesymptomen krijgt.”

 

(belga)