Japans restaurant in Hasselt vrijgesproken van witwas 405.000 euro

Print
Japans restaurant in Hasselt vrijgesproken van witwas 405.000 euro

Foto: Serge Minten

Hasselt - Voor de Hasseltse correctionele rechtbank zijn vrijdag twee Vietnamese uitbaters van een Japans restaurant in Hasselt vrijgesproken. Het parket verdacht ze ervan tussen augustus 2009 en januari 2011 ruim 405.000 euro witgewassen te hebben. De verdediging haalde daarmee haar slag thuis door te claimen dat de verdachten het geld in Vietnam verdiend hadden met een handel in speelgoed, borstimplantaten en de verkoop van aandelen.


De Cel voor Financiële Informatieverwerking was het duo van 36 en 31 jaar op het spoor gekomen. Er rezen vooral vragen over waar het geld vandaan kwam dat plots op hun rekeningen verscheen. Van enige overschrijvingen was er immers geen sprake. De rechter oordeelde dat de gelden legaal verkregen waren, enerzijds uit de verkoop van Hello Kitty-speelgoed uit de vele winkels van de vrouw en anderzijds door de verkoop van borstimplantaten en aandelen via de man.

De verkoop van het speelgoed in Vietnam zou maandelijks alleen al tussen 7.500 en 10.000 euro opgebracht hebben. De beklaagde legde ter staving stukken neer dat zij winkels heeft, maar dat werd niet verder onderzocht. Op het proces hekelde de procureur dat er nergens stukken van bijgebracht werden en bleef hij zich vragen stellen bij de herkomst van het geld. Hij vorderde tevergeefs 18 maanden cel en 12.000 euro boete. De advocaat van de verdachten verdedigde zich door te wijzen op de cashcultuur in Vietnam. "Zeker 95 % van de transacties gebeurt er in contanten. Ter plekke hebben ze het geld ook gewisseld om het hier te kunnen investeren in de opstart van een restaurant." De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat de schuld van het koppel niet bewezen was en sprak ze vrij.
 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio