Vast remgeld voor specialisten

Print
Vast remgeld voor specialisten

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). Foto: BELGA

Voortaan geldt hetzelfde remgeld, het bedrag dat niet wordt terugbetaald door het ziekenfonds, bij elke specialist. Dat heeft de ministerraad beslist.

Voortaan zal een eengemaakt tarief van 12 euro gelden. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) stelde eerder al dat het remgeld toeneemt bij specialisten die doorgaans minder worden bezocht en dat het daalt bij vaker bezochte collega’s.

De ingreep was al langer aangekondigd. Momenteel varieert het remgeld voor een bezoek aan een specialist van 8 tot 15 euro. De zowat 1,8 miljoen voorkeursgerechtigden (mensen met een relatief laag inkomen) zullen maximaal 3 euro uit eigen zak moeten ophoesten. De bedragen worden ook niet geïndexeerd.

Volgens het christelijk ziekenfonds is de nieuwe regeling van het remgeld een vereenvoudiging, maar zal in sommige gevallen meer moeten worden betaald. ‘Bij raadplegingen onder meer bij de oogarts, de gynaecoloog en de orthopedist wordt het remgeld verhoogd van 8,23 naar 12 euro’, zegt Marc Justaert van het christelijk ziekenfonds op Radio 1. ‘Dat is toch een serieuze slok op de borrel voor sommige mensen.’