Rechtbank Hasselt veroordeelt Senegalese oplichter tot 37 maanden cel

De 57-jarige Senegalese meesteroplichter Modou D. uit Sint-Truiden is vrijdag door de Hasseltse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot 37 maanden effectieve celstraf en 6.000 euro boete. Het openbaar ministerie vorderde twee jaar. Hij wist van verschillende mensen geld te ontfutselen terwijl hij zich uitgaf als procureur-generaal van het internationaal strafhof in Den Haag. De rechtbank beval zijn onmiddellijke aanhouding.

Hij pleegde de feiten tussen begin augustus 2011 en einde maart 2012. De beklaagde zat meestal in café Sportwereld in Sint-Truiden, waar hij als praatjesmaker zijn slachtoffers erin luisde. Met zijn zogezegd rechterlijke functie en contacten binnen de magistratuur loste hij zaken op in het voordeel van personen, van wie hij vervolgens geld kreeg. Eerst gaf hij zich uit als Senegalees diplomaat, daarna als procureur-generaal. Naar eigen zeggen stond hij ook op goede voet met de voormalig procureur des konings in Hasselt. “In het café deed hij schijnbaar telefoontjes met al die mensen.”

Een vrouwelijk slachtoffer noemde de Senegalees een manipulator, die de erfenis van haar vader volledig opsoupeerde. “Hij ontfutselde haar gedurende tien jaar geld. Toen zij gehospitaliseerd was, nam hij bij haar thuis waardevolle munten, juwelen en waardepapieren weg”, aldus de procureur. Het parket had weet van drie benadeelden. Twee burgerlijke partijen kregen vrijdag in totaal 109.750 euro schadevergoeding toegewezen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio