Fit & Gezond

Rokende mannen krijgen vaker longkanker dan vrouwen

Print
Rokende mannen krijgen vaker longkanker dan vrouwen

Foto: Shutterstock

Rokende mannen lopen een groter risico om longkanker te ontwikkelen dan vrouwen. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Science, aan de universiteit van Uppsala in Zweden.

Volgens de wetenschappers kan roken het aantal Y-chromosomen - enkel aanwezig bij mannen - verminderen in de bloedcellen. En dat kan ertoe leiden dat kanker zich makkelijker kan ontwikkelen. Eerder onderzoek heeft reeds bewezen dat mannen met bloedcellen die minder Y-chromosomen bevatten vatbaarder zijn voor de ziekte. De exacte relatie tussen Y-chromosomen en kanker blijft onduidelijk maar er wordt gedacht dat ze tumoren helpen om zich in te nestelen.

De vorsers baseren hun conclusie op onderzochte data van zesduizend mannen met een vermindering van Y-chromosomen. Ze hielden hierbij rekening met hun leeftijd, lichaamsbeweging, diabetes, cholesterol, rookgedrag en alcoholgebruik. Daaruit blijkt dat enkel roken en leeftijd met een verlies van Y-chomosomen kan worden geassocieerd.

Deze studie brengt ook goed nieuws met zich mee: ‘Deze resultaten tonen aan dat roken een verlies van Y-chromosomen kan veroorzaken maar ook dat het proces omkeerbaar kan zijn. Als mannen stoppen met roken, komen die gewoon terug’, zegt goofdonderzoeker Lars Forsberg in een persbericht. ‘Deze ontdekking kan rokers motiveren om rookwaar links te laten liggen.’

Niet te missen