Regering zet licht op groen voor ebolamissie B-Fast

Print
Regering zet licht op groen voor ebolamissie B-Fast

Een team van B-Fast na een missie in de Filipijnen. Foto: BELGA

De ministerraad heeft vrijdag beslist een B-Fastteam met een mobiel laboratorium naar Guinee te sturen dat bloedstalen kan controleren op ebola. Het laboratorium zal zes maanden worden opgezet, al zal ons land hooguit twee maanden deelnemen. Nadien gaat de apparatuur over in handen van een Franse partner.

'We doen veel inspanningen om ebola buiten Europa te houden, maar het eerste punt is ebola ter plaatse te stoppen', lichtte minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) toe. De inzet van het laboratorium is volgens De Croo belangrijk om op afgelegen gebieden onmiddellijk stalen te kunnen analyseren. Nu moeten die naar de hoofdstad worden overgebracht en wanneer de resultaten bekend zijn, is de ziekte alweer verder verspreid, luidt het.

Bij de operatie worden volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zeven personen ingeschakeld. Vooraleer het team kan vertrekken, moet rekening worden gehouden met een leveringstermijn van plusminus een week. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gaf nog aan dat ons land daarmee ingaat op een vraag van de Fransen. Zij zouden ook de veiligheid ter plaatse hebben gegarandeerd. In eerste instantie betaalt België de werking voor één maand, verlengbaar met nog een maand.