Man (70) opgepakt voor afpersen familie De Mol

Print

Broer en zus John en Linda de Mol Foto: Werry Crone/Hollandse Hoogte

Een 70-jarige man uit het Nederlandse Zeist heeft bekend dat hij John en Linda de Mol meer dan een jaar heeft afgeperst en bedreigd. De man stuurde brieven naar John de Mol waarin hij een groot geldbedrag eiste, anders zou hij het gezin van Linda de Mol iets aandoen.

Hij is woensdag opgepakt, aldus een woordvoerder van de Nederlandse politie. De bekende mediafamilie is “blij en opgelucht” dat de verdachte vastzit.

De Zeistenaar is de man die in september bij een banketbakker in Blaricum een doos taartjes bestelde voor John de Mol. Op de taartdoos liet hij een dreigbrief plakken. De politie kwam de man onder meer door zevenhonderd tips op het spoor.

De politie heeft “klassiek recherchewerk” gedaan om bij de man uit te komen, zegt de politiewoordvoerder. Bij zijn arrestatie woensdag werden spullen in beslag genomen. Die waren voldoende verdacht om DNA bij de Zeistenaar af te nemen. Donderdagavond bleek uit onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut dat dit DNA overeen kwam met sporen die eerder in de zaak waren gevonden. Daarop bekende de Zeistenaar dat hij de afperser was.

De politie kwam in Zeist terecht toen de afperser op dezelfde dag dat hij de taartjes bestelde, brieven voor John en Linda de Mol verstopte. Dat gebeurde bij Slot Zeist, op de begraafplaats in Zeist en in Huizen. Vanaf dat moment besloot de familie ook in overleg met politie en justitie om niet meer te reageren op eisen van de afperser. Eerder was er wel contact met hem via advertenties in de krant. Er is nooit geld betaald, zegt de politie.

De Zeistenaar moet vrijdag verschijnen voor de onderzoeksrechter. Die besluit of hij langer vast blijft zitten.

De 70-jarige man is waarschijnlijk geen bekende van de familie, noch bij Talpa, aldus de woordvoerder van John de Mol.