Seks & Relaties

‘Smartphones en tablets verstoren ons seksleven’

Print
‘Smartphones en tablets verstoren ons seksleven’

Foto: Shutterstock

Computers, telefoons en tablets verstoren het evenwicht binnen een relatie. Dat blijkt uit een studie aan de Brigham Young University in Utah.

Een team wetenschappers polste bij 143 samenwonende vrouwen welke rol technologie speelt in hun relatie. Er werd hen onder meer gevraagd hoe vaak hun partner deze technologie gebruikt, of dat vaak in hun ‘quality time’ gebeurt en of het al dan niet soms tot ruzie leidt.

Uit hun antwoorden blijkt dat computers het gezellig samenzijn van koppels het vaakst verstoren. Maar ook mobiele telefoons kunnen roet in het eten strooien. Zo’n 62 procent van de dames gaf aan dat hun partner minstens een keer per dag zijn telefoon opneemt tijdens knusse momenten. Deze technologische interferenties zijn niet naar de zin van de meeste ondervraagde dames. Ruim 70 procent hen geeft aan dat hun relatie hierdoor minder intens aanvoelt en dat technologie de passie fnuikt in de slaapkamer.

‘Je ziet het overal’, zegt auteur van de studie Sarah Coyne. ‘Op restaurant hebben beide partners vaak hun telefoon naast hen liggen, klaar om deze op te nemen’. Daar is Michelle Drouin, ontwikkelingspsycholoog aan de universiteit van Indiana, het mee eens. ‘De technologie is razend snel geëvolueerd en we zijn via computers beginnen praten zonder stil te staan bij de mogelijke emotionele impact van deze manier van communiceren. Het lijkt me geen slecht idee dat koppels duidelijke afspraken maken over de rol van computers, telefoons en tablets binnen hun relatie en deze sowieso bannen uit de slaapkamer.’

Niet te missen