Chimpansee Tommy heeft geen mensenrechten

Print

Tommy met zijn eigenaar. Foto: AP

Een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat een chimpansee niet dezelfde rechten als mensen heeft. Het is de eerste zaak in zijn soort.

De chimpansee Tommy verblijft in een kooi op een caravanpark in het nabijgelegen Gloversville. In naam van de aap is de dierenrechtenorganisatie Nonhuman Rights naar de rechtbank gestapt. Ze vindt dat chimpansees die menselijke karakteristieken hebben basisrechten verdienen, waaronder vrijheid.

Een rechtbank verwierp de eis eerder al, waarop de organisatie in beroep ging. Maar ook daar ving ze bot. Het hof in New York zegt dat de gevangen chimpansee voor de wet niet als een persoon kan beschouwd worden omdat hij geen rechten en plichten verstaat.

‘Het hoeft geen betoog dat, in tegenstelling tot mensen, chimpansees geen wettelijke plichten kunnen dragen, maatschappelijke verantwoordelijkheden kunnen opnemen of wettelijk verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun acties’, aldus de rechtbank, die eraan toevoegde dat er geen precedent of juridische basis om dieren als mensen te behandelen.

De eigenaar van Tommy, Patrick Lavery, is tevreden met de uitspraak. Hij kreeg de voormalige circusaap tien jaar geleden.