Fit & Gezond

Pendelen maakt ongelukkig

Print
Pendelen maakt ongelukkig

Foto: Shutterstock

Een nieuw onderzoek aan de universiteit van Waterloo in Canada heeft ontdekt dat wie lang onderweg is om op het werk te geraken, zich over het algemeen ongelukkiger voelt.

De onderzoekers aan de faculteit toegepaste gezondheidswetenschappen in Waterloo bekeken de gegevens van de Canadese welzijnsindex om te weten hoe reistijd en geluk met elkaar in verband staan. Daaruit bleek dat pendelaars zich minder gelukkig voelen wanneer ze meer tijdsdruk ervaren. ‘Terwijl sommige mensen geen last hebben van woon-werkverkeer, zien de meesten het als tijdverlies en krijgen ze er meer stress door’, zegt onderzoekster Margo Hilbrecht.

De reden waarom pendelaars aangeven dat ze door de lange reistijd een lager gevoel van levenskwaliteit hebben, heeft verder ook te maken met het gebrek aan fysieke activiteit. ‘Mensen die naast hun dagelijkse routine ook fysiek actief kunnen zijn, hadden duidelijk minder last van de negatieve effecten van woon-werkverkeer. Helaas neemt de verplaatsing vaak zoveel tijd in beslag neemt, dat er geen tijd en energie meer overblijft om te sporten of te bewegen’, zegt Hilbrecht.

Hoewel pendelen je de mogelijkheid zou kunnen geven om te ontspannen voor en na je werk, toch werd het in het verleden al in verband gebracht met obesitas, verlaagde energie en afwezigheid op het werk. ‘Werkgevers zouden flexibele werktijden en fysieke activiteit voor hun werknemers moeten doorvoeren. Voor de pendelaars zelf is het aan te raden een job te kiezen die dichter bij huis ligt, tenminste als die optie er is’, besluit Hilbrecht.

 

Niet te missen