Krachtige tyfoon nadert Filipijnen (oproep)

Print

Tienduizenden mensen hebben een schuilplaats opgezocht in afwachting van de krachtige taifoen Hagupit die op weg is naar de Filipijnen.

In de scholen van de centrale en oostelijke provincies vinden geen lessen plaats. De tyfoon, de achttiende die het land dit jaar zal treffen, brengt windsnelheden van maximaal 215 kilometer per uur met windstoten tot 250 kilometer per uur.

Hagupit komt naar verwachting zaterdagavond aan en zou tegen woensdag de Filipijnen opnieuw verlaten, aldus het nationale weerbureau.

In twaalf havens zijn meer dan 2.200 mensen gestrand. De kustwacht had schepen verboden uit te varen. Tientallen binnenlandse vluchten zijn eveneens afgelast en omgeleid, aldus het nationale rampenrisicobeheer.

Volgens het weerbureau volgt Hagupit bijna dezelfde weg als de tyfoon Haiyan, die vorig jaar meer dan 7.300 mensen dood of vermist achterliet. Ook in Manilla worden noodmaatregelen getroffen.

In de stad Tacloban, die vorig jaar het zwaarst was getroffen door Haiyan, zijn duizenden bewoners in scholen, kerken en turnzalen ondergebracht, weg van de kustlijn. Ambtenaren gaan de veiligheid van de evacuatiecentra na. Daarvan zijn vele vernietigd of beschadigd geraakt tijdens de doortocht van Haiyan.


De autoriteiten treffen de nodige voorzorgsmaatregelen om zich op het ergste voor te bereiden. De angst voor een herhaling van tyfoon Haiyan zit er stevig in. Het luchtverkeer en de scheepvaart zijn stil gelegd. We zijn op zoek naar Limburgers die gestrand zijn op de Filipijnen. Bent of kent u zo iemand? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vermeld uw naam, gemeente en telefoonnummer.