Opnieuw dodelijk politiegeweld tegen zwarte man

Print
Opnieuw dodelijk politiegeweld tegen zwarte man

Rumain Brisbon. Foto: EPA

In de Amerikaanse stad Phoenix, in deelstaat Arizona, is een zwarte man door een blanke agent gedood. De 34-jarige kwam dinsdag om het leven bij een politiecontrole voor zijn woning. Hij werd verdacht van het verkopen van drugs.

In een persbericht deelde de politie van Phoenix donderdag mee dat een 34-jarige zwarte man, Rumain Brisbon, was tegengehouden omdat hij verdacht werd van het verkopen van drugs. Volgens de politie trachtte de man te ontsnappen en weigerde hij 'verschillende bevelen' van de blanke agent van 30 jaar oud, wiens naam niet bekend gemaakt werd, maar 7 jaar ervaring zou hebben.

Het kwam tot een handgemeen. Toen de man zijn hand in zijn zak stak, hield de agent de hand vast en beval hij hem die daar te houden. De agent dacht dat hij de kolf van een geweer voelde en schoot tweemaal in het torso van de man. Die werd ter plaatse nog dood verklaard, kort na de aankomst van de brandweer en politieversterking. De 34-jarige had echter een potje met oxycodon in zijn broekzak, een krachtig analgeticum.

Marci Kratter, de advocate van de familie, verklaarde dat 'verschillende getuigen de versie van de politie tegenspreken'. 'Dit is een tragedie; Hij was niet gewapend en bedreigde niemand'.

In de Verenigde Staten manifesteren duizenden mensen al enkele dagen tegen politiegeweld, na eerdere gevallen van dodelijk politiegeweld in New York en Ferguson.