Negen Limburgers ziek na eten besmet everzwijnenvlees

Print
Negen Limburgers ziek na eten besmet everzwijnenvlees

Foto: Raymond Lemmens

Negen Limburgers die begin november besmet everzwijnenvlees aten op restaurant liggen momenteel in het ziekenhuis. Vermoedelijk zijn ze besmet met trichinella, een gevaarlijke parasiet die in het ergste geval dodelijk kan zijn.

Het besmette everzwijnenvlees werd geserveerd in twee Limburgse restaurants, maar is vermoedelijk afkomstig uit Spanje. Van de negen Limburgers die vandaag in het ziekenhuis liggen, is er één persoon heel ernstig aan toe. Hij verkeert evenwel niet in levensgevaar. “Het is jaren geleden dat in België nog iemand besmet raakte met de trichinellaparasiet”, zegt Annemie Forier, arts infectieziektebestrijding bij het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG).

Omdat de symptomen sterk op die van een gewone griep lijken, is de kans reëel dat er nog besmette mensen rondlopen die het zelf niet weten. Het Voedselagentschap en AZG zijn een onderzoek gestart.

Larven in de darm

De Trichinella komt al jaren niet meer voor in België, maar wel in Spanje. De parasiet overleeft vooral in wild, varkens- en paardenvlees. Vermoedelijk kregen de patiënten de parasiet binnen nadat ze besmet everzwijnenvlees aten. “De larven ontwikkelen zich dan in de darm tot wormen, die nieuwe larfjes produceren. Die kruipen door de darmwand en verspreiden zich via het bloed en de lymfen door het lichaam. Zo kunnen ze meerdere organen aantasten.”

Precies dat laatste maakt trichinellose zo gevaarlijk. “Antiworm-
medicatie werkt bijna niet op larven in de spieren, enkel op volwassen wormen in de darmen. Daardoor kan het jaren duren voordat de parasiet uit het lichaam verdwijnt.”

Zeer uitzonderlijk

In zeldzame gevallen kan de patiënt zelfs sterven. “De ernst van de aandoening hangt af van het aantal geconsumeerde larven. Van de negen patiënten is er een zeer ernstig ziek, maar niemand verkeert in levensgevaar.”

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen onderzoekt nu bloedstalen van de patiënten. “Een Trichinellabesmetting is zeer uitzonderlijk. Het is jaren geleden dat in België nog iemand besmet is geraakt.”

Forier benadrukt dat het restaurant of groothandelaar geen schuld treft. “Mogelijk is er iets misgelopen tijdens de controles inhet slachthuis. Aangezien je everzwijn best rosé (of lichtgebakken) eet, wordt de worm bij het bakken natuurlijk niet gedood.”

Zeven van de negen patiënten zijn vijftigers. De twee andere patiënten zijn vooraan in de twintig.


Voor onze krant zijn we op zoek naar mensen die ziek werden van het vlees en graag willen getuigen. Bent of kent u zo iemand? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vermeld uw naam, gemeente en telefoonnummer.


Lees vandaag getuigenissen en reacties over de opmerkelijke besmetting in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio