Fit & Gezond

Roken is gevaarlijker voor mannen

Print
Rokende mannen maken drie keer meer kans om het Y-chromosoom in hun cellen te verliezen dan niet-rokende mannen.Daardoor krijgen ze een hele reeks kankers vaker dan vrouwen.

Jan Dumanski (Universiteit Uppsala) en zestien collega’s van acht instituten in Zweden, Engeland en de VS, analyseerden de gezondheidsgegevens van meer dan zesduizend mannen. Bij rokers zagen ze dat de Y-chromosomen in hun bloedcellen vaker het loodje hadden gelegd dan bij niet-rokers. Uiteraard zagen ze bij rokers ook vaker kanker.

De vraag is dan: hebben beide verbanden met elkaar te maken? Leidt roken tot verlies van Y-chromosomen en zo tot kanker? Het antwoord is ja. Er is een zinnig biologisch mechanisme om van chromosoomverlies tot kanker te komen, omdat het cellen kreupel maakt. Hoe meer je rookt, hoe meer Y-verlies je vertoont, wat erop wijst dat het verband tussen beide niet toevallig is. Het verband met het Y-chromosoom verklaart waarom mannen een reeks kankers vaker krijgen en er vaker aan sterven dan vrouwen (die geen Y-chromosoom hebben). Daarom is roken voor mannen gevaar­lijker dan voor vrouwen.

Niet te missen