ARD-documentaire onthult systematisch dopinggebruik in Russische sportwereld

Print
ARD-documentaire onthult systematisch dopinggebruik in Russische sportwereld

Deze Lilya Shobukhova zou de Russische atletiekfederatie 450.000 euro betaald hebben om een positieve dopingtest toe te dekken Foto: AP

In een door het Duitse ARD uitgezonden documentaire heeft journalist Hajo Seppelt woensdagavond systematisch dopinggebruik in de Russische sportwereld onthuld. In ‘Top-secret Doping: How Russia makes its Winners’ getuigden verscheidene atleten, coaches en andere betrokkenen over de Russische dopingcultuur.

‘In Rusland kan je als atleet zonder doping onmogelijk de resultaten boeken die atleten vandaag laten optekenen. Je moet je doperen, zo gaat het er daar nu eenmaal aan toe. De coaches en instellingen maken duidelijk dat je met je natuurlijke krachten nooit grote prestaties kan leveren, om medailles te veroveren heb je doping nodig’, getuigde een voormalig medewerker van het Russische antidopingagentschap RUSADA.

In de documentaire wordt onder meer een getuigenis van de Russische atlete Yulia Rusanova getoond. Zij is momenteel zelf geschorst voor dopinggebruik. Daarnaast zijn er nog geheime opnames die het dopinggebruik van olympisch kampioene Maria Savinova onthullen.

Valentin Balakhnichev, de voorzitter van de Russische atletiekfederatie en in de reportage beschuldigd van betrokkenheid bij grootschalige dopingprogramma’s, weigerde mee te werken aan de documentaire, net als Savinova.

David Howman, algemeen directeur van het Wereldantidopingagentschap WADA, laat in een eerste reactie weten met verstomming geslagen te zijn na het bekijken van de reportage en het aangeleverde bewijsmateriaal.