MPCC schorst Neri Sottoli tot oktober 2015

Print
MPCC schorst Neri Sottoli tot oktober 2015

Foto: Photo News

Brussel -

De Italiaanse wielerformatie Neri Sottoli (continental pro) mag tot oktober 2015 geen deel meer uitmaken van de MPCC (Mouvement pour un cyclisme crédible). Dat maakte de internationale beweging voor een geloofwaardig wielrennen woensdag bekend. Neri Sottoli wordt echter niet door de Internationale Wielerunie (UCI) geschorst en mag daardoor blijven koersen.

De MPCC had aan Neri Sottoli gevraagd om meer uitleg te geven over de positieve dopingtest van de Italiaan Matteo Rabottini, maar die kwam er niet. Bij Rabottini werden er op 7 augustus bij een controle buiten competitie sporen van epo gevonden. Daardoor werd hij voorlopig geschorst en mocht hij niet deelnemen aan het WK wielrennen in het Spaanse Ponferrada. Neri Sottoli, begin dit jaar opgericht uit de restanten van Farnese Vini, heeft een twijfelachtige reputatie in het wielermilieu. Vorig jaar liepen er met de Italianen Danilo Di Luca en Mauro Santambrogio twee renners van het team tegen de dopinglamp.

Daarnaast maakte de MPCC ook bekend akte te nemen van de beslissing van de Kazachse Wielerfederatie om het opleidingsteam van Astana tijdelijk uit koers te nemen, na drie positieve dopingtests de afgelopen maanden. Als ook de tegenexpertises positief zijn en de wielerformatie daarna toch opnieuw wil koersen, volgt er eerst nog een schorsing van vijf weken, conform de MPCC-reglementen.

Ook het WorldTour-team van Astana ondervond al de gevolgen van een reeks dopinggevallen. Na de positieve tests van de broers Maxim en Valentin Iglinksiy moest het team zich voor acht dagen schorsen na de eerstvolgende WorldTour-wedstrijd. Astana kon daardoor niet deelnemen aan de Ronde van Peking. De UCI heeft ondertussen aan de Licentiecommissie gevraagd om het management en het antidopingbeleid van de Kazachse WorldTour-formatie te onderzoeken.