Mediahuis neemt NRC over

Print
Mediahuis neemt NRC over

Foto: Peter Hilz

De kogel is door de kerk. Mediahuis en investeerder Egeria hebben een akkoord bereikt rond de overname van NRC Media, de uitgever van NRC Handelsblad. Daarmee komt opnieuw een Nederlandse krant in de handen van een Vlaamse uitgever.

Investeringsgroep Egeria, die NRC Media kocht in 2010, zette de mediagroep opnieuw in de etalage dit voorjaar. Mediahuis, de uitgever van de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen, meldde zich al vlug als kandidaat-overnemer.

Mediahuis-ceo Gert Ysebaert heeft altijd laten verstaan dat hij het hele overnameproces voor het jaareinde wenste af te sluiten. Over een eventuele overnameprijs heeft Ysebaert zich nooit willen uitspreken. Volgens verschillende bronnen schommelde die rond de 115 miljoen euro, een prijs die voor Mediahuis te hoog lag om alleen te dragen.

Speculatie of niet, Mediahuis ging wel op zoek naar partners om NRC Media mee over te nemen. ‘Het is geen geheim dat wij een partner in Nederland zoeken voor de overname van NRC Media’, liet Gert Ysebaert begin oktober nog verstaan aan onze krant.

Initieel werd volgens de Mediahuis-ceo uitgegaan van een voorkeurscenario waarbij de lezer een belangrijke participatie zou invullen samen met een Nederlandse partner in de totale overnameconstructie. Het ging dus over een fonds waarbij ook krantenlezers konden participeren in de financiering van de krant.

Dat pad werd echter verlaten en dus moest Mediahuis op zoek naar een andere Nederlandse partner om NRC media over te nemen. Daarbij werden ondermeer gesprekken aangeknoopt met Stichting Democratie en Media en mediagroep Veronica. Mediahuis zou een belang nemen van 80 procent. De overige 20 procent zou verdeeld worden onder de andere investeerders.

Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf zou een groot aantal van de 400 banen verloren gaan bij de deal. Daarbij zou het vooral gaan om ondersteunende functies. De redactie zou gespaard blijven.

Nu ook NRC Handelsblad in Vlaamse handen valt, is een groot deel van het Nederlandse krantenlandschap eigendom van Vlaamse uitgevers. Eerder werd De Persgroep eigenaar van De Volkskrant, Het Parool, Trouw en Algemeen Dagblad.