FIA: ‘Bianchi vertraagde niet genoeg bij crash’

Print
FIA: ‘Bianchi vertraagde niet genoeg bij crash’

Foto: EPA

De internationale automobielfederatie FIA heeft zich via een rapport officieel uitgesproken over de verschrikkelijke crash van Jules Bianchi tijdens de GP in Japan. ‘Bianchi vertraagde niet genoeg’, is de voornaamste conclusie van het rapport.

De FIA stelt wel enkele maatregelen voor om dergelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen. Zo wil het nieuwe regels opleggen in het gebied met gele vlaggen, de drainage van de circuits verbeteren en een race indien mogelijk uitstellen of vervroegen bij risico op regenweer. 

Daarmee bevestigt de FIA wat eerder vermoed werd: dat de Automobielfederatie de Formule 1-wedstrijd had willen laten vervroegen omwille van de regen en de duisternis, maar dat de Aziatische promotoren niet wilde luisteren uit vrees de Europese televisiekijkers/toeschouwers te verliezen.

De Pirelli-banden die gebruikt werden op de natte ondergrond zijn volgens de FIA niet de aanleiding voor de crash van Bianchi, maar de Automobielfederatie stelt wel voor dat dergelijke banden van tevoren zeker uitvoerig getest kunnen worden.

De voornaamste conclusie van het rapport was dat Bianchi 'niet genoeg vertraagde om te vermijden dat hij op precies hetzelfde punt als Sutil, die een ronde eerder gecrasht was, de controle over het stuur verloor'. 

In de dagen na de verschrikkelijke crash zei raceteam Marussia 'geschokt en boos' te zijn over mediaberichten als zou Bianchi geen snelheid geminderd hebben nadat er met de gele vlag gezwaaid werd. Ze ontkenden ook met klem dat ze Bianchi aangevuurd zouden hebben niet te vertragen om een concurrent achter zich te houden.