België iets minder corrupt dan vorig jaar

Print
België iets minder corrupt dan vorig jaar

België is een beetje minder corrupt dan de voorbije jaren en staat opnieuw op de vijftiende plaats in de wereldwijde corruptieranglijst van Transparency International.

Transparency International geeft 175 landen elk jaar een score van 0 (zeer corrupt) tot 100 (volledig corruptievrij). De index, gebaseerd op inschattingen van experten van de corruptie in de overheidssector, wordt opnieuw aangevoerd door Denemarken, met een score van 92, gevolgd door Nieuw-Zeeland en Finland. De Scandinavische landen doen het goed in de lijst: Zweden en Noorwegen vervolledigen de top vijf. Daarna volgen Zwitserland, Singapore, Nederland, Luxemburg en Canada. Bij de overige buurlanden scoort ook Duitsland (plaats 12) beter, enkel Frankrijk kent meer corruptie (26).

In de kelder van de hitlijst staan Noord-Korea en Somalië status quo op de 174e en laatste plaats. De overheden in Soedan, Afghanistan, Zuid-Soedan en Irak zijn net dat tikkeltje minder corrupt. De VS nemen de 17e plaats in. Rusland kent een pak meer corruptie op de 136e plaats, buurland en tegenstander Oekraïne doet het slechter met plaats 142. China staat exact op plaats 100, India op 85. Turkije figureert op de 64e plek.

Van de 175 onderzochte landen behaalt meer dan twee op de drie minder dan 50 punten. ‘De index van 2014 toont aan dat economische groei ondermijnd wordt en dat inspanningen om corruptie te stoppen vervagen wanneer leiders en hoge functionarissen hun macht misbruiken om publieke middelen toe te eigenen’, aldus Jose Ugaz van Transparancy International.