Isabelle Debackere krijgt 30 jaar cel voor moord op Tibeau (4)

Print

Het West-Vlaamse assisenhof en de jury hebben Isabelle Debackere veroordeeld tot 30 jaar opsluiting en 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Ze weigerde in eerste instantie om nog te verschijnen om haar straf te horen. Uiteindelijk kwam Debackere toch. De Roeselaarse bracht haar zoontje Tibeau Vanhauwaert (4) op 7 maart 2013 door verstikking om het leven.

Meester Johan Platteau, advocaat van de beschuldigde, had aan de jury en het hof gevraagd om medelijden te hebben met zijn cliënte bij het bepalen van de strafmaat. Toen Isabelle Debackere zelf het laatste woord kreeg, bleef ze zitten. ‘Het is ook niet de bedoeling van u te ambeteren, we begrijpen ook dat het voor u heel lastig is’, sprak voorzitter Fabienne De Tandt de huilende beschuldigde toe. De Roeselaarse kon geen laatste woord uitbrengen, maar liet haar emoties de vrije loop. Toen de vrouw weggeleid werd, gooide ze een bekertje water in de nek van Jef Vermassen, de advocaat van de familie van Tibeau.

Isabelle Debackere had bijna tien jaar lang een relatie met Tim Vanhauwaert, de vader van haar twee kinderen. Ruzies binnen het koppel gingen vaak gepaard met hevige woede-uitbarstingen van de beschuldigde. Naar aanleiding van haar psychische problemen werd Debackere twee weken voor de feiten gedwongen opgenomen in de psychiatrie van Menen.

Op 7 maart 2013 mocht Debackere terugkeren naar huis. Daar probeerde ze enkele uren later haar zoontje Tibeau in bad te verdrinken. Ze liet hem ook nog op zijn hoofd vallen. Uiteindelijk bracht ze het jongetje om het leven door hem te verstikken met een kussen. Het levenloze lichaam van het slachtoffer werd de volgende ochtend door zijn grootvader ontdekt.

De verdediging had gepleit dat Debackere zich tijdens de feiten in een staat van krankzinnigheid bevond. Hierbij verwees meester Johan Platteau naar haar zware depressie en overmatig pillengebruik. De jury oordeelde dat de vrouw zich wel degelijk volledig bewust was van haar daden.