MCI bezoekt kerstmarkt en museum in Brussel

Print

Foto: Tonino Di Pietrantonio

Waterschei Noord

Genk - Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Schilderijen uit Siena’ is de groep bestaande uit ‘Gruppo lavoro della Missione’ en ’Radio Internazionale’ van de Missione Cattolica Italiana ( MCI ) van Genk onder leiding van Don Gregorio Aiello, ‘Ars Narrandi in de Europese Gotiek’ deze in Brussel gaan bezichtigen.

Het brengt meesterwerken uit de Pinacoteca Nazionale van Gotische Siena in beeld, die tentoongesteld worden in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (BOZAR).
Het geeft een mooie blik op de Sienese kunst van de dertiende tot de vijftiende eeuw.
De deelnemers werden door Fabrizio Colaceci raadslid bij de Italiaanse ambassade van de Europese unie en Donata Robiolio Bose gewezen Italiaanse consul van Limburg, in ontvangst genomen.

De tentoonstelling wordt gesponsord door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome, Museum van Siena en de Bozar met de steun van de Belgische federale overheid.
Het Italiaanse voorzitterschap van de Europese Unie wil een bijdrage leveren door de Italiaanse cultuur te laten zien.

60 Siena schilderijen van onschatbare waarde uit het einde van de XIII eeuw tot de vijftiende eeuw illustreren de overgang van de Byzantijnse naar de Gotische stijl, die
beoefend werden door o.a. Duccio Di Buoninsegna, Pietro Lorenzetti, Ambrogio Lorenzetti, Simone Martini en is vervolgens verspreid over heel Europa als stichtend artistieke waarde van de Middeleeuwen in Europa.

De lunch werd ’s middag genomen bij het restaurant ‘ l’altro mondo ‘ van de familie Serra.
In de namiddag was er het bezoek aan de kerstmarkt en winterpret. De kerstmarkt met meer dan 200 chalets, het reuzenrad van 55 m hoogte, de ijspiste enz.
Op de grote markt was ’s avonds een lichtshow die de Sint-Katelijnekerk en de Sint-Niklaaskerk omtoverde in een ijskathedraal. Ook was er een grote kerststal met levende schapen op de grote markt met een kerstboom uit Riga ( Letland ) de culturele hoofdstad van Europa in 2014.
De wandeling ging verder naar de bekende Rue des Boucher met borden vol vis, zeevruchten en friet. Van daaruit naar de overdekte Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Van daaruit naar Manneken Pis van Brussel een bronzen beeldje van 58 cm dat in opdracht van het stadsbestuur gemaakt werd in 1619 als versiering van een publieke fontein.

Het was een geslaagde uitstap met dank aan de vele vrijwilligers die zich al jaren belangeloos inzetten voor de Italiaanse gemeenschap en voor de stad Genk.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio