Maandag enkel vervangprogramma's op VRT

Print
Maandag enkel vervangprogramma's op VRT

Foto: Joyce van de Ven

De directie en de vakbonden bij de VRT hebben woensdagavond een akkoord bereikt over de programmatie van de openbare omroep tijdens de komende twee stakingsdagen. Op 8 december blijft een aangepast aanbod gegarandeerd op alle radio- en televisienetten. Op 15 december zal er een normale programmatie zijn.

De directie en de vakbonden bij de VRT voerden de voorbije twee dagen gesprekken over de twee stakingsdagen die eraan zitten te komen. Het gaat om de provinciale stakingsdag die op 8 december wordt georganiseerd in Vlaams- en Waals-Brabant en in Brussel, en om de nationale staking van 15 december, die er komt als hoogtepunt na de voorbije nationale betoging in Brussel en de drie regionale stakingsdagen die dan achter de rug zullen zijn. 

Slechts moeizaam werd een akkoord bereikt. Eerder woensdag hadden de vakbonden er nog mee gedreigd dat 'het blok er op maandag 8 december volledig af zou gaan'. 'We willen een harde actie en zware staking', zo was te horen bij Luk Vandenhoeck van de socialistische vakbond ACOD. 

De uitspraken zetten kwaad bloed bij de directie en het management van de VRT. 'De vakbonden spreken niet in naam van de meerderheid van het personeel maar op basis van een personeelsmeeting, georganiseerd door de vakbonden, waarop een kleine minderheid van het personeel aanwezig was. Daarmee werd het constructieve overleg met de directie eenzijdig opgezegd', klonk het woensdagmiddag in een persbericht.

Maar woensdagavond werd dan toch een akkoord bereikt. Op 8 december blijft een minimaal nieuwsaanbod gewaarborgd. Op de radio gaat het dan over kortere bulletins die overgenomen worden door alle zenders, op één en Canvas zullen er kortere journaals zijn op de gebruikelijke uren.

Wat de muziek betreft, zullen de radionetten elk non-stop muziek brengen, waarbij ze elk van hun eigen profiel zullen uitgaan. Op één en Canvas zullen er naast de journaals vervangprogramma’s zijn, bij Ketnet zal de programmatie licht worden aangepast.