Logistieke projecten moeten files op E313 met 660 km verminderen

Print
Logistieke projecten moeten files op E313 met 660 km verminderen

Foto: POM

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg werkt momenteel aan twee opzienbarende projecten die de efficiënte van de Limburgse logistieke bedrijven moeten verhogen en tegelijkertijd de fileproblematiek op de E313 moeten verlichten. Dit moet resulteren in 660 kilometer minder files per jaar tussen Antwerpen en Luik, zo werd verteld op een persconferentie, woensdag in Opglabbeek.

Gedeputeerde Marc Vandeput, voorzitter POM Limburg: “Samen met de Limburgse bedrijven zetten wij sterk in op de omschakeling van goederenvervoer over de weg naar binnenvaart. Daarnaast ontwikkelde het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit (VIM) in opdracht van POM Limburg een concept voor een gemeenschappelijke trailerparking voor Limburgse transportbedrijven in het Antwerpse havengebied. Vervoerdersverenigingen VVL-Febetra en SAVA zullen dit concept begin 2015 implementeren”.

Volgens Vandeput zullen deze projecten niet alleen leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing voor de Limburgse bedrijven, maar ook tot jaarlijks 660 km minder file op de E313 tussen Limburg en Antwerpen.

Hasselt-Berlijn

Op basis van een analyse bij vijf grote Limburgse bedrijven, zullen zo in totaal meer dan 13.000 containers via de binnenvaart in plaats van via de weg worden getransporteerd. Hierdoor worden er jaarlijks minimaal 6.550 vrachtwagenritten van of naar Antwerpen vermeden.

“Dit komt overeen met 120 kilometer file en een reductie van de CO2-uitstoot met 1.600 ton”, aldus Marc Vandeput. “De besparingen bij de bedrijven in kwestie bedragen meerdere honderdduizenden euro.” Samen met de trailerparking in het Antwerpse havengebied, goed voor een besparing van ongeveer 30.000 transporten per jaar, betekent dit een jaarlijkse vermindering van de files op de E313 met 660 km, “ongeveer de afstand tussen Hasselt en Berlijn! “.