U2 35 jaar na eerste show in België opnieuw naar ons land

Print
U2 35 jaar na eerste show in België opnieuw naar ons land

Foto: abaca / Reporters

Voor het eerst sinds 2010 komt de legendarische Ierse rockband U2 nog eens naar België. Even circuleerden geruchten dat de groep de headliner zou zijn van Rock Werchter. In de plaats daarvan komt de iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour op 13 en 14 oktober 2015 naar het Sportpaleis in Antwerpen. Het wordt het 25ste optreden in ons land, precies 35 jaar na de eerste keer dat ze naar België kwamen.

U2, dat is de voorbije decennia de band geworden van de grote spektakels. Zo was er begin jaren 90 de ZooTV Tour, de reeks optredens met een indrukwekkend podium vol beeldschermen. Het was een aanklacht van de Ierse band tegen de gang van zaken in de rock- en televisiewereld op dat moment. Het meest spectaculaire dat Bono, The Edge en co al deden, was toch met voorsprong de 360° Tour. Met een eigen podium, The Claw, streken de Ieren neer in steden over heel de wereld. Ze stelden het podium zo op dat mensen er van alle kanten rond konden zitten of staan en van overal ook een goed zicht hadden op de band.

U2 groeide in de voorbije decennia uit tot zowat de grootste rockband op aarde, maar dat weerhoudt de Ieren er niet van om het ditmaal over een andere boeg te gooien. Het management belooft alvast een nieuw concept. ‘U2 kiest nu voor een meer intieme setting, maar ze willen minstens even baanbrekend zijn’, zegt Arthur Frogel van Global Music. ‘We gaan proberen om elke avond een compleet verschillende sfeer te creëren. En we gaan ons amuseren met het spelen met het idee van onschuld (innocence) en ervaring (experience)’, aldus Bono zelf. De band onthult binnenkort meer details over de nieuwe tournee.

Nieuw werk

De iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour volgt op de release van U2’s dertiende studioalbum ‘Songs Of Innocence’. Het album werd gratis aangeboden werd aan leden van u2.com en door Apple geschonken aan meer dan een half miljard klanten van iTunes Music Store. ‘Songs Of Innocence’ werd in 2014 al 81 miljoen keer gestreamd en door 30 miljoen fans wereldwijd gedownload. De Ieren zullen vermoedelijk een nieuwe plaat - 'Songs of Experience' - kunnen releasen tegen het moment dat de tournee start. Volgens de bandleden zou de plaat immers al voor 70 procent klaar zijn.

35 jaar geleden

Het zal op 13 en 14 oktober 2015 35 jaar geleden zijn dat de rockers van U2 voor het eerst in ons land op bezoek waren. 'In de Brusselse Claridge-club was dat', vertelt Stijn Van de Voorde. 'Veel volk was er niet, want in België was er nog geen hype rond zoals dat in Groot-Brittannië wel stilaan het geval was.' Een jaar later kwamen Bono en co opnieuw naar ons land voor een optreden in de Brielpoort in Deinze, maar het was wachten tot Herman Schueremans hen een plaatsje gaf op Rock Werchter dat hun bekendheid in ons land echt een boost kreeg. De Ieren herhalen dan ook voortdurend in interviews wat voor goede band ze hebben met ons land.

Tickets

De ticketverkoop voor de twee shows in het Sportpaleis start op maandag 8 december om 9 uur. De ticketprijzen variëren van 36 tot 176 euro, inclusief servicekosten, via proximusgoformusic.be. Meer info op deze site.