Transacties in cash voortaan tot 7.500 euro mogelijk

Print
Transacties in cash voortaan tot 7.500 euro mogelijk

Foto: Photo News

Het plafond voor transacties in cash wordt opgetrokken tot 7.500 euro. Dat heeft staatssecretaris voor de Strijd tegen Fiscale Fraude Elke Sleurs (N-VA) woensdag bekendgemaakt. Haar voorganger John Crombez (SP.A) had dit plafond in januari nog op 3.000 euro vastgelegd. ‘Sleurs geeft een verkeerd signaal naar de slechte leerlingen’, klonk het zelfs binnen de eigen meerderheid.

Sinds 1 januari ligt het maximumbedrag in cash dat handelaars van klanten mogen aannemen, de zogeheten ‘cashdrempel’, op 3.000 euro. Daarvoor lag de limiet op 15.000 euro, maar de vorige federale regering van Elio Di Rupo (PS) verlaagde de drempel om zwart geld te bestrijden.

Het plafond wordt nu dus echter opnieuw verhoogd, naar 7.500 euro, zo kondigde Sleurs aan bij de bespreking van de begroting in bevoegde Kamercommissie. De staatssecretaris wil zich naar eigen zeggen op die manier in lijn brengen met de rest van Europa. Ook wil ze met die ingreep een aantal economische sectoren bijstaan waar een risico op delokalisatie bestaat, zoals de sector van de tweedehandswagens, klonk het.

Op de oppositiebanken zei Georges Gilkinet (Ecolo) dat de beslissing ‘getuigt van het gebrek aan ambitie in de strijd tegen witwassen’. Maar ook binnen de eigen meerderheid kwam de aankondiging niet goed aan. Zo zei Roel Deseyn (CD&V) te vrezen dat er daardoor ‘een verkeerd signaal’ naar ‘de slechte leerlingen’ wordt gestuurd.