Zweeds begrotingsdebat laatste wapenfeit premier?

Print
Zweeds begrotingsdebat laatste wapenfeit premier?

De Zweedse sociaaldemocratische premier Stefan Löfven Foto: AP

Het parlement van Zweden is donderdagmorgen aan het debat over de begroting van 2015 begonnen, met het vooruitzicht van een stemming die tot het ontslag van de sociaaldemocratische premier Stefan Löfven kan leiden. Ook in Frankrijk staat het begrotingsnieuws centraal.

De extreemrechtse partij Democraten van Zweden besliste woensdag het begrotingsvoorstel van de centrumrechtse oppositie te steunen. De regeringscoalitie van sociaaldemocraten en Groenen heeft slechts 138 van de 349 zetels in het parlement.

Löfven waarschuwde woensdag dat hij ontslag zou nemen als de begroting van de oppositie het zou halen. ‘Het is uitgesloten dat ik aanblijf en die begroting uitvoer’, zei hij aan een krant.

Parijs wil begrotingstekort onder 3 procent tegen 2017

Ook in Frankrijk staat het tekort op de overheidsuitgaven centraal in het nieuws. In een herziene versie van zijn begroting voor 2015 uit van een tekort van 4,1 procent. Eind oktober kregen de Fransen nog bakken kritiek over zich heen vanuit de Europese Unie door een begroting in te dienen met een gat van 4,3 procent.

Minister van Financiën Michel Sapin stelde woensdag dat de beoogde verlaging is te danken aan 3,6 miljard euro extra bezuinigingen. Hij zei daarnaast erop te vertrouwen dat de begroting in 2017 een flink eind onder het in Europa afgesproken maximum van 3 procent zal liggen.