Regering overweegt militaire instructeurs naar Irak te sturen

Print
Regering overweegt militaire instructeurs naar Irak te sturen

Didier Reynders (MR) Foto: BELGA

De federale regering bestudeert de mogelijkheid om militaire instructeurs naar Irak te sturen, om er zowel Koerdische troepen als Irakese regeringstroepen die strijden tegen terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) op te leiden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) woensdag gezegd tijdens een persconferentie.

‘We bestuderen hoe we eventueel kunnen deelnemen aan de opleiding van de Irakese veiligheidsdiensten (...), inclusief in Irak’, zo zei de buitenlandminister in de marge van een eerste bijeenkomst op hoog niveau van de internationale coalitie tegen ISIS in Brussel.

Er komen geen troepen op de grond, verduidelijkte Reynders, en België gaat ook niet deelnemen aan de gevechten op het terrein aan de zijde van het Irakese leger.

Het sturen van instructeurs was, naast het sturen van F-16’s en C-130-transportvliegtuigen, een van de drie vragen van de Amerikaanse ambassadeur Denise Campbell Bauer eind september aan ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS). De instructeurs en de C-130-transportvliegtuigen werden toen op vraag van de socialisten afgewezen, maar het uitsturen van F-16’s werd door een ruime meerderheid in de Kamer goedgekeurd. Volgens Reynders bestudeert de nieuwe regering nu dus echter een tweede van de drie vragen.

Eerder op de dag liet minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) overigens al verstaan dat het sturen van militaire instructeurs naar Irak ‘voorlopig mogelijk is binnen het budget’.