Fit & Gezond

Hoe meer stress, hoe meer je uitgeeft

Print
Hoe meer stress, hoe meer je uitgeeft

Foto: Shutterstock

Als je veel stress hebt en straks kerstcadeautjes gaat kopen, dan zou je wel eens veel meer kunnen uitgeven dan je wil. De Nederlandse Wilco van Dijk, docent aan de universiteit van Leiden, denkt dat gejaagde mensen zich sneller bankroet shoppen dan wie zich rustig voelt.

Wilco van Dijk is hoofddocent sociale en organisatiepsychologie en wil het verband onderzoeken tussen psychologische factoren zoals stress en het koopgedrag van mensen. ‘Mensen die zich financiële zorgen maken, kunnen meer geneigd zijn om van kortingen te profiteren. Die maken de geldzorgen misschien wel erger’, zegt de man in De Volkskrant. Bijvoorbeeld: een trip naar een buitenlandse kerstmarkt aan een fel verminderde prijs. Of misschien moét je dat paar schoenen in de uitverkoop absoluut hebben.

‘We willen onder meer achterhalen waarom mensen in de schulden komen, want dat gebeurt vaak onbewust’, zegt hij. Wat het onderzoek zal uitwijzen is afwachten. Van Dijk hoopt dat de resultaten helpen om oplossingen te vinden om mensen - met of zonder schulden - beter met geld te leren omgaan. Van Dijk zegt er wel bij dat het moeilijk wordt om de aard van de schulden te achterhalen: aan geldgebrek door hoge ziektekosten kan je niet veel veranderen’, zegt hij.

Eerder onderzoek heeft reeds uitgewezen dat er een verband bestaat tussen stress en ongezond eten. Mensen moesten een aantal moeilijk opdrachten uitvoeren. Wie een chaotisch denkproces had, kozen sneller voor een ongezonde hap dan de proefpersonen die rustig nadachten.

Niet te missen