Dacia Logan blijkt onvoldoende veilig in crashtest

Print
Dacia Logan blijkt onvoldoende veilig in crashtest

De Dacia Logan MCV. Foto: dacia

De nieuwe Dacia Logan heeft een onvoldoende gekregen in een Europese botsproef. Dat maakte de Nederlandse mobiliteitsorganisatie ANWB woensdag bekend. De botsproef heeft betrekking op de Logan MCV, de stationwagenvariant van het model.

Bij een frontale botsing blijkt dat het passagierscompartiment van de auto ernstig wordt vervormd, waardoor de bescherming van de inzittenden te wensen overlaat. ‘Bij de botsing kwamen er scheuren in de voetenruimte en schoten de pedalen ver naar achteren’, aldus de ANWB.

Daarnaast blijkt dat bij een zijdelingse botsing de zijairbag het hoofd van de bestuurder niet goed beschermt. Verder verschoof de stoel van de bestuurder, waardoor de sluiting van de gordel bekneld raakte en niet meer was te openen. De gordel moest worden opengesneden om de testdummy te bevrijden.

De Logan haalde in de crashtest van Euro NCAP, de Europese instelling die alle automodellen op veiligheid test, slechts drie van de vijf sterren. Volgens de ANWB is vier of vijf sterren de gangbare score bij nieuwe auto’s die op de markt komen. De bond roept Dacia, het budgetmerk van Renault, op om de tekortkomingen zo snel mogelijk te verhelpen.

Naast de Dacia Logan onderwierp Euro NCAP nog elf auto’s aan botsproeven. Daarvan haalden zeven de maximale score van vijf sterren en vier modellen vier sterren.

Een woordvoerster van Renault Nederland laat in een reactie weten dat alle automodellen van Dacia veilig zijn. 'We kijken altijd naar verbeterpunten.' Dat de Logan minder goed uit de test is gekomen komt volgens haar vooral door strengere meetmethodes.