Technische school Munsterbilzen opent hypermodern leercentrum met Amerikaanse firma

Print

Munsterbilzen

Bilzen - De provinciale technische school van Munsterbilzen- PSSB- opende met veel luister een hypermodern high-tech leercentrum gesteund door een cluster van bedrijven en toeleveranciers.

De Amerikaanse producent van computergestuurde werktuigmachines 'Haas' is niet over één nacht ijs gegaan vooraleer in zee te gaan met de afdeling '3D mechanische vormgeving' van de voormalige GSM-school. De visie van de school, de afdeling, haar verleden en de leerkrachten werden gescreend en tegen het licht gehouden. Het atelier kreeg een extreme opfrisbeurt- leerlingen spreken van “pimpen”- om tegemoet te komen aan de eisen van de Amerikaanse wereldspeler.
De inzet was dan ook erg hoog. De firma Haas wilde een derde, en meteen ook laatste, HTEC center - Haas Technologie Education Center - introduceren in Vlaanderen. Na Oudenaarde en Mechelen vormt dit laatste opleidingscenter de uitvalsbasis voor beide provincies Limburg. Naast opleiding van de eigen leerlingen, wil dit centrum ook eigentijdse cnc -opleidingen verzorgen voor studenten en werknemers uit de regio en dit in nauwe samenwerking met Limtec, gelegen op de Ford-terreinen.


De school komt daarmee in het wereldwijd HTEC-netwerk terecht. Leraar ingenieur Peter Evens verklaart: “Met dit center kunnen we studenten uit de regio met de beste en bijgevolg ook met de duurste gereedschappen en machines laten kennismaken zonder dat dit weegt op de schoolfinanciën. Ons atelier is omgetoverd in een mooie, boeiende en stimulerende leeromgeving. Voor onze school is dit een wissel op de toekomst.”
Mede-initiatiefnemer leraar Danny Van De Voorde verwoordt het als volgt: “Met de sluiting van Ford is dit een poging om de innovatieve maakindustrie van de regio mee te helpen uitbouwen. Er is en blijft een groot tekort aan gekwalificeerde technici. De firma Haas heeft ons een mooie voorzet gegeven. Ik ben blij dat we dit onze jongeren kunnen aanbieden.”

.
In aanwezigheid van manager Maes van HTEC – Europe, burgemeester Frieda Brepoels, prominenten uit provinciale en andere onderwijsmiddens, ouders en leerlingen werd het HTEC- center officieel in gebruik genomen. Opgemerkte gasten waren huisvriend Arnoud - mobiele school - Raskin en voormalig Ford-baas Peter Heller. De school zet hiermee een zoveelste stap in de professionalisering van de campus. In het voorjaar wordt een volgende gezet: de opening van Limburgs modernste lasopleidingscentrum.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio