Defensie schrapt 300 rekruteringen

Print
Defensie schrapt 300 rekruteringen

Foto: btve

Defensie zal volgend jaar maximaal 1.360 nieuwe rekruten aanwerven, in plaats van de geplande 1.690 soldaten. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) woensdag bekendgemaakt in de bevoegde Kamercommissie, waar de bespreking van de begroting voor Defensie is gestart.

Omdat de meerderheid niet in aantal was, ging de vergadering van de commissie drie kwartier later dan voorzien van start. De commissie keurde eerst quasi unaniem - op twee onthoudingen van PS en sp.a na - het legercontingent voor volgend jaar goed. Daardoor zullen in 2015 maximaal 31.809 militairen op eenzelfde dag onder de wapens mogen zijn.

Dat Defensie de komende jaren fors de buikriem moet aanhalen, was al bekend. Zo moet het departement tot 2019 gecumuleerd zowat anderhalf miljard euro besparen, waardoor zwaar wordt gesnoeid in de investeringen. Eén van de gevolgen is dat het aantal nieuwe rekruteringen volgend jaar zal dalen tot hoogstens 1.360 soldaten. De minister verzekerde ook dat de daling van de trainingsuitgaven de veiligheid van de militairen niet zal aantasten.

Bij de buitenlandse operaties is twaalf maanden aanwezigheid in Afghanistan voorzien, net als zes maanden deelname aan de strijd tegen Islamitische Staat. Het gaat daarbij om de inzet van F-16’s, maar ook maximaal 50 personen die zouden deelnemen aan een eventuele trainingsopdracht. Voorts is een deelname aan de snelle reactiemacht van de Navo ingepland. Het gaat om de inzet van 4 F-16’s gedurende acht maanden en 250 grondtroepen gedurende één maand.