Celebs

Lady Gaga werd verkracht als tiener

Print
Lady Gaga werd verkracht als tiener

Foto: pn

Stefani Germanotta, beter bekend als Lady Gaga, werd verkracht toen ze negentien was. Dat heeft de 28-jarige popzangeres dinsdag gezegd in het Amerikaanse radioprogramma The Howard Stern Show op SiriusXM.

Lady Gaga was te gast bij Howard Stern en praatte uitgebreid over haar muzikale carrière. Stern vroeg waarover ‘Swine’, een nummer op haar jongste cd Artpop, gaat en wakkerde met die vraag een openhartige discussie aan.

‘Het gaat over seksueel geweld zoals verkrachting, maar ook over woede en passie. En ik leed veel pijn en wou me afreageren’, zei ze. Stern pikte in en vroeg of de ster zelf het slachtoffer was geworden van een verkrachting. Ze probeerde de vraag eerst af te wimpelen, maar trad daarna aarzelend in detail. ‘Laat ons over vrolijke dingen praten’, zei ze. ‘Neen, ik heb inderdaad enkele vreselijke dingen meegemaakt waar ik nu om kan lachen. Dat komt omdat ik jaren emotionele therapie nodig had om over mijn mentale problemen heen te geraken. Mijn muziek heeft me ook veel geholpen’, zei Lady Gaga.

‘Vroeger was ik een schim van mezelf. Om eerlijk te zijn: ik was ongeveer negentien en zat op een katholieke school. Daar zijn allerlei gekke dingen gebeurd. Ik vroeg mezelf af of alle volwassenen zo waren. Ik was heel naiëf.’

‘Het deed me net na de feiten niet veel, maar vier of vijf jaar erna kwam het keihard aan. Ik wou niet toegeven dat er iets was gebeurd.’ De zangeres, die in 2015 naar België komt, zei nog dat ze het hier nooit eerder over had omdat ze dacht dat iedereen haar zou zien als een slachtoffer van verkrachting.

Over de identiteit van de dader bleef Lady Gaga vaag. Ze had het over een twintig jaar oudere man die ze na de feiten nog een keer tegenkwam in een winkel. ‘Ik verstijfde helemaal van angst en heb hem nooit met het incident geconfronteerd. Ik weet niet hoe ik zou reageren.’

Niet te missen