‘Treingebruikers, vraag compensatie voor stakingen’

Print
‘Treingebruikers, vraag compensatie voor stakingen’

De staking maandag in Gent Sint-Pieters Foto: BELGA

De organisaties Test-Aankoop, TreinTramBus en Navetteurs.be hebben woensdag een campagne opgestart om reizigers ertoe aan te zetten compensatie aan te vragen voor de schade die ze lijden door onder meer de provinciale actiedagen. Ze vragen ook dat de aanvraagprocedure voor die compensaties vereenvoudigd wordt. Dat melden de drie organisaties woensdag in een persbericht.

De bewustmakingscampagne werd woensdagochtend opgestart met een flyeractie aan de stations van Gent-Sint-Pieters, Brugge, Namen en Luik-Guillemins. Op 9, 12, en 16 december volgen gelijkaardige acties in andere grote stations.

'De treinreizigers in België worden dezer dagen dubbel getroffen: door veelvuldige stakingen en binnenkort ook door bijkomende besparingen bij het spoor', klinkt het in het persbericht. De organisaties benadrukken dat de reizigers niet machteloos staan. 'Bij vertragingen en afgeschafte treinen heeft de reiziger immers recht op een compensatie, ook al roept de NMBS het excuus van ‘overmacht’ in om deze voor stakingsdagen niet te moeten uitbetalen.'

Test-Aankoop, TreinTramBus en Navetteurs.be vragen de NMBS en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant om de procedure om compensatie aan te vragen te vereenvoudigen, iets waar de ombudsdienst treinreizigers eerder ook al voor pleitte. Ze willen ook dat de compensaties in geld worden uitbetaald.

De campagne gaat gepaard met een website: uhebtrechten.be .